söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Biomedicum är Årets Bygge 2019!

Publicerad: 26 mars 2019, 20:12

Biomedicum – Vinnare av Årets Bygge 2019. Foto: Nomi Melin Lundgren

Ett stort jubel ljöd över Cirkus i Stockholm när de som varit med och byggt forskningsanläggningen Biomedicum fick reda på att de vunnit Årets Bygge 2019.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeBiomedicumÅrets Bygge 2019


Efter en dag fylld med seminarier och en galakväll med middag var det slutligen dags att tillkännage vinnaren i Årets Bygge 2019. Tidningen Byggindustrin har i 20 nummer presenterat reportage om lika många nominerade byggprojekt som färdigställts under 2018.

Här läser du om de 20 projekten som tävlade i Årets Bygge.

När juryn hade sagt sitt stod det under tisdagskvällen klart att vinnaren är Biomedicum i Solna. Forskningsanläggningen har byggts av Skanska med Akademiska Hus som beställare.

Se filmen och läs reportaget om årets vinnare Biomedicum.

Det var några rörda projektansvariga som höll sina tacktal på scenen. Tommy Stjernfeldt, projektledare hos beställaren Akademiska Hus:

– Jag har jobbat 45 år i branschen och det här är det jag är allra mest stolt över. Att vi står här ikväll som vinnare kan vi tacka en fantastisk teamkänsla. Vi satte tidigt en proffsig projektorganisation. Jag vill framföra mitt varmaste tack till alla som har deltagit. Jag är så oerhört stolt och glad idag.

Alla projekt imponerade på juryn.

Mats Lilja, projektledare hos hyresgästen Karolinska Institutet:

– Det har varit en fantastisk resa och en enastående kreativ process med så fantastiskt duktiga människor. Jag är säker på att framstående forskning kommer att bedrivas här.

Anders Barosen, projektchef Skanska:

– Det har varit ett fantastiskt roligt projekt i samverkan och vi gillar varandra trots att vi har jobbat ihop i så många år, eller kanske just därför. Tack så mycket allihopa, det har varit enormt kul att få vara med i det här projektet.

Det var på senvåren 2010 som Karolinska Institutet beslutade att man ville utveckla den växande verksamheten och ha fem institutioner för forskning i en och samma byggnad. Tommy Stjernfeldt på Akademiska Hus kopplades in.

– Det var samtidigt som man höll på att bygga NKS. Jag minns hur vi satt och skissade på en servett om var det nya laboratoriet skulle ligga. Det här visade sig vara den enda platsen, berättar Tommy Stjernfeldt.

Det som började som ett par pennstreck på en servett för åtta år sedan är nu ett komplext centrum för forskning i hjärtat av Karolinska Institutets campusområde i Solna. Tvärs över gatan från Nya Karolinska Solna (NKS) och alldeles intill Årets Bygge-prisade Aula Medica (2014) ligger ett av Europas största laboratorier för medicinsk experimentell forskning över vetenskapliga gränser och för samverkan med klinisk forskning. Huset blev klart redan ett halvår före utsatt tid – och därtill till en 500 miljoner kronor lägre kostnad.

"Vi har faktiskt startat ett Nobelpris” – det har varit mantrat för teamet bakom Karolinska Institutets nya forskningsbyggnad i Solna, Biomedicum. I teamets kärna finns en dansk, en norrman och en svensk: arkitekten Lotte Søborg, ansvarig arkitekt för projektet på arkitektkontoret C.F.Møller, Anders Barosen, projektchef Skanska och Tommy Stjernfeldt, projektledare på Akademiska Hus. När de nu efter nästan åtta års samarbete går vidare till andra projekt är det med mer kunskap och en mycket positiv erfarenhet i bagaget.

En fjärde viktig part i projektet är förstås själva verksamheten, Karolinska Institutet, representerad av projektledaren Mats Lilja, som har varit med och påverkat projektet både till utformning och innehåll från start till mål. Karolinska Institutet har även haft en del egna entreprenader i projektet, bland annat data/tele, säkerhet, en datorhall samt all inredning. När Byggindustrin ber Mats Lilja kommentera hur samverkan har fungerat ur Karolinska Institutets perspektiv är det med beröm godkänt.
– Mycket bra. Vi har haft en väldigt lyhörd och tillmötesgående hyresvärd, säger han.

För byggteamet bakom projektet har processen bakom den nya byggnaden också inneburit nya insikter.
– Jag känner en stor stolthet över hela processen. Att alla har haft en sådan målinriktning och ett sådant framåtdriv och att vi har suddat ut skrågränserna inom projektet – alla har vuxit av detta, säger Tommy Stjernfeldt.

Biomedicum i korthet:

Byggherre: Akademiska Hus.

Byggentreprenör: Skanska.
Hyresgäst: Karolinska Institutet.
Byggledare/Byggplatsuppföljare: Condoconsult, Projektverkstan i Tullinge, White, Saltsjöbaden 42 AB, Hedström & Taube.
Projektledning: Akademiska Hus.
Installationsbyggledare: Condoconsult, Hedström&Taube Installationsledning.
Projekterings­ledare: Condoconsult, Hedström&Taube, Sweco, Saltsjöbaden 42.
Konstruktör: Tyréns.
Arkitekt: C.F. Møller Architects.
Landskapsarkitekt: Landskapslaget.
Konstruktör: Tyréns.
VVS-konsult: Helenius Ingenjörsbyrå.
El-konsult: WSP.
Ventilationskonsult: Helenius Ingenjörsbyrå.
VVS-entreprenör: TKI/Assemblin.
Ventilationsentreprenör: TKI/Assemblin.
Elentreprenör: Salléns.
Stomentre­prenör: Strängbetong.
Markentreprenör: Skanska Väg & Anläggning.
Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkan.
Ersättningsform: Löpande räkning med målpris samt fast pris på ”tillfälliga fabriken”.
Entreprenadkostnad exklusive moms: 1 660 Mkr.
Totalkostnad: 2 050 Mkr.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev