Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Boråsbyggare prisas

Publicerad: 2 oktober 2019, 09:47

Lars Larsson och Sonja Larsson står bakom Byggkurage. Nu prisas satsningen.

Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg, är den allra första Lars Bergqvist-stipendiaten. Han får utmärkelsen för sin delaktighet i projektet Byggkurage.


Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald delades ut under onsdagen på Samhällsbyggardagarna i Stockholm.

Lars Larsson tilldelades stipendiet för sin delaktighet i projektet Byggkurage, en uppsättning enkla regler som motverkar effekterna av en machokultur, tillgängliga gratis för alla som vill använda dem. Reglerna syftar till att tydliggöra vilka krav som gäller i samspelet med andra människor, till exempel på en byggarbetsplats, och få igång samtal om hur vi har det, hur vi vill ha det och när vi kan veta att vi gått över en gräns.

Juryns motivering löd:

”Lars Larssons arbete med Byggkurage sätter fokus på ett konkret problem som måste lösas; att förändra mäns beteenden. Med Byggkurage visar han att det går att gräva där man står och sprida ett gott arbete i närmiljön. Lars Larsson är en sann förebild för chefer som med stort mod leder, inte bara sin egen verksamhet, utan också bidrar till branschens utveckling.”

– Det känns jätteroligt att få stipendiet. Jag hoppas att det innebär att vårt arbete med Byggkurage sprids till fler och att fler ledare väljer att bidra till att den skadliga machokulturen försvinner, säger Lars Larsson i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut av en stiftelse som skapades av Byggcheferna 2018 för att hedra minnet av Byggchefernas ordförande under nästan 30 år, Lars Bergqvist, och hans arbete för ökad jämställdhet och mångfald i branschen.

- Syftet med Lars Bergqvist-stipendiet är att synliggöra och premiera konstruktiva krafter och åtgärder som bidrar till att göra samhällsbyggnad till en bransch för alla som drömmer om en yrkesframtid här, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Om stipendiet

■ Stiftelsen Lars Bergqvist delar ut ett årligt stipendium om 60 000 kr med start 2019.
■ Stipendiet delas ut till en eller flera personer som genomfört eller ska genomföra åtgärder som ökar jämställdhet eller mångfald i samhällsbyggnadssektorn
■ Medlemmar i Byggcheferna inkl studerandemedlemmar med minst 3 månaders medlemskap har rätt att ansöka.
■ Tre externa experter inom jämställdhet och mångfald har hjälpt Byggchefernas styrelse att utse årets stipendiat bland de ansökningar som kommit in:

Ellen Landberg, föreläsare och utbildare inom social hållbarhet och inkludering med bakgrund från Ledarna och Fryshuset. 

Mary Juusela, författare och föreläsare som utvecklat ett verktyg som används i fler än 130 skolor, företag och kommuner i deras arbete att integrera nya svenskar. 

Jesper Fundberg, maskulinitetsforskare på Malmö högskola och etnolog som arbetar med frågor om genus, jämställdhet och etnisk mångfald.
■ Läs mer på www.byggcheferna.se/stipendium

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.