Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Citytunneln vinnare

Publicerad: 20 oktober 2011, 07:19

Citytunneln tog hem Stora Samhällsbyggarpriset.


Efter en mödosam juryprocess med från början 30 tävlingsbidrag enades juryn om att ge priset till den 17 kilometer långa tunneln. I motiveringen heter det bland annat att stationer med högklassisk arkitektur och konstnärlig utsmyckning har skapats och att projektet haft ett tydligt ledarskap med fokus på framdrift, prestigelöshet och öppenhet.

Vid prisutdelningen framhöll Anders Ahlner, Trafikverket, att arbetsmiljön var en mycket viktig del i projektet.

– I detta stora miljardprojekt med 2 000 involverade har vi inte haft en enda allvarlig arbetsplatsolycka vilket är mycket glädjande, sa han.

Detta uttalande medförde en spontan applåd från de cirka hundra personer som var med vid prisutdelningen.

Citytunneln är ett av de största infrastrukturprojekt som genomförts i Sverige. Den innehöll drygt 20 stora entreprenader som alla genomfördes enligt tidplan och budget. Tunneln blev till och med klar sju månader före tidplan och närmare 1 miljard billigare än budgeten, som var satt till 9,45 miljarder kronor i 2001 års prisnivå.

Prisutdelare var civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Kvällens moderator Fredrik Friblick försökte förgäves att få bostadsministern att komma med några politiska utspel.

Något sensationellt uttalande blev det inte. I stället uppmanade han auditoriet att komma med förslag och idéer till politikerna hur PBL, övriga regelverk och planprocesser kan förbättras.

– Det är inte politikernas roll att styra och ställa. Vi ska skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart bostadsbyggande, sa han.

I juryn för Stora Samhällsbyggarpriset, branschens främsta utmärkelse, ingick Åsa Söderström Jerring, ordförande, Sven Fristedt, Byggherrarna, Helena Tallius Myhrman, Tallius Myhrman Arkitekter, Erik Westin, Akademiska Hus, och Anne Landin, LTH.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.