Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

De är nominerade till Årets Fasad

Publicerad: 14 mars 2018, 05:00

Bild 1/3  Hållbarhetshuset, Teknikringen, KTH, Stockholm.

Årets Fasad 2018 står mellan tre starka slutkandidater. Årets tävlingsbidrag präglas tydligt av den trend där murat byggande ökat på senare år. Teglet har kommit tillbaka starkt efter flera år av tynande tillvaro i Sverige. Men även utvecklingen mot fler olika fasadmaterial avspeglas i Årets Fasad.


– Utöver tegel och puts, som alltjämt står sig starkt på marknaden, ser vi att glas, keramik, stål och trä växer i popularitet, förklarar Roger Blomqvist, sekreterare i Årets Fasad-juryn. Spridningen mellan olika material är spännande.

Årets Fasad delas ut på Årets Bygge-galan och är ett fristående pris som lyfter fram betydelsen av gestaltning och utförande. Men utöver de estetiska värdena bedömer juryn även hållbarhet och innovationsnivå.

– Syftet med priset är att premiera spännande och vackra fasadlösningar tillsammans med ett helhetstänkande där värden som hållbarhet, innovationsgrad, samklang med omgivande miljö och förmåga till samverkan är viktigast. För att vara med och tävla om det här priset krävs hög nivå av alla aktörer och i alla delar av projektet. Detta kännetecknar alla tre slutkandidater och även flertalet av de övriga bidrag som bedömts i årets tävling. Kvalitén är genomgående mycket hög, säger Roger Blomqvist.

Nominerade

Piren 2, Lindholmen, Göteborg

Byggherre:  Skanska Fastigheter Göteborg.

Arkitekt:  KUB Arkitekter.

Fasadarbetet utfört av: Skanska Sverige.

Hållbarhetshuset, Teknikringen, KTH, Stockholm

Byggherre: Akademiska Hus.

Arkitekt:  AIX Arkiteklter.

Fasadarbetet utfört av:  SEHED Fasad, Stockholm på Uppdrag av Zengun.

Maria Magdalena Kyrka, Södermalm, Stockholm

Byggherre: Maria Magdalena Församling.

Arkitekt:  Calle Althof.

Fasadarbetet utfört av: Puts & Plattsättning, Stockholm.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev