Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

De kan vinna årets Kasper Salin-pris

Publicerad: 22 september 2016, 12:41

Studio 1 i Örgryte är nominerad till Kasper Sahlin-priset.

Foto: Rasmus Norlander

Fyra projekt är nominerade till Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad. Priset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962.


Juryn har valt att nominera fyra projekt som man tycker kombinerar höga arkitektoniska ambitioner med vardagliga funktioner: Bro galopp, vårdcentralen Nötkärnan, Råå förskola och flerbostadshus i Örgryte Torp.

– De utvalda är ”hela” byggnadsverk, konsekventa från idé till resultat och med stark närvaro på platsen. De visar vad angelägen arkitektur kan vara oberoende av den funktion den betjänar och lyfter en nivå över det förväntade, säger juryns ordförande Henrik Rundquist.

Priset delas ut på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm tillsammans med sex andra arkitekturpriser: Bostadspriset, Sienapriset för bästa utemiljö, Planpriset, Kritikerpriset, Guldstolen för bästa inredning och Villapriset.

De nominerade till Kasper Salin-priset är:

Bro galopp i Bro, Önsta. Ansvarig arkitekt är arkitekt SAR/MSA Gustav Appell, Gustav Appell arkitektkontor. Byggherre är Svensk Galopp.

Ur juryns motivering: ”Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form.”

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Ansvarig arkitekt är arkitekterna SAR/MSA Gert Wingårdh och Anders Olausson, Wingårdhs. Byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.

Ur juryns motivering: ”Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.”

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Ansvarig arkitekt är Dorthe Mandrup, Dorte Mandrup Arkitekter. Byggherre Helsingborgs stad.

Ur juryns motivering: ”Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats.”

Studio 1, flerbostadshus i Örgryte Torp. Ansvarig arkitekt är arkitekt SAR/MSA Johannes Norlander, Johannes Norlander arkitektur. Byggherre HSB.

Ur juryns motivering: ”Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.”

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.