Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

"Det gäller att tänka på materialflödena"

Publicerad: 6 oktober 2010, 08:25

Leanpriset: Tuve Bygg och Derome har kapat materialhanteringskostnaderna med 9 procent.


Per-Erik Josephsons studier och rapporter om felprocent och bristande rationalitet i byggprocessen har inspirerat många i branschen till egna krafttag. I Göteborg började projektledaren Magnus Nyström på Tuve Bygg och divisionschefen Johan Winroth på Derome Byggvaror diskutera logistik och det man förr kallade materialadministration utifrån Josephsons studier. Resultatet har blivit ett tvåårigt avtal mellan de bägge företagen och ett pilotprojekt på Eriksberg, Stapelbädden III.

– Byggbranschen är för teknikfokuserad. Det behövs mer flödestänkande. Den stora kostnaden för exempelvis en gipsskiva är inte själva prislappen utan att få den på plats, säger Magnus Nyström.

Tuve Bygg, med drygt 30 år på nacken, är en stark, mellanstor (180 anställda) Göteborgsbyggare med verksamheten inriktad på bostäder, övrig husbyggnad och industribyggande. De senaste åren har företaget stärkt sin andel på bostadsmarknaden i Göteborg och färdigställt ungefär 400 bostäder på Norra Älvstranden.

Ambitionen nu är att bredda sin geografiska marknad till hela Göteborgsregionen. Tuve Bygg har rekryterat femton nya tjänstemän sedan i våras för att säkerställa produktionskapacitet och fortsatt affärsutveckling.

– Vi behöver hela tiden trimma våra arbetsmetoder och våra flöden. Tanken är att hela tiden hitta nya bitar som ökar vår konkurrentkraft. Det här projektet, med Magnus engagemang som motor, är ett jättebra exempel på detta, säger Peter Hårte, vd på Tuve Bygg.

Magnus Nyström har jobbat på Tuve som projektledare och platschef sedan 2007. Han har ett antal år bakom sig som kundansvarig inom fordonsindustrin - förmodligen den bransch som driver materialflödestänkandet allra längst - och hade en hel del idéer med sig när han kom till byggbranschen.

Johan Winroth har jobbat sju år på Derome och har en civilingenjörsutbildning från Linköping i botten.

– Vi förvärvade Göteborgs Byggvaror 2008, ett företag som fungerar som logistikpartner för byggentreprenörer i större projekt, och jag ägnade en hel del tid på att fundera över hur vi skulle kunna bli duktigare. Då träffade jag Magnus som hade funderat i sin horisont. Projektet Stapelbädden III blev en dörröppnare och sedan dess har vi vidareutvecklat våra idéer, säger Johan Winroth.

Resultatet blev att Tuve har Göteborgs Byggvaror som logistikpartner till utvalda, större byggprojekt under en tvåårsperiod. Tuve köper in materialet mängdat och konfektionerat (rätt mått och leverans på givna klockslag). Göteborgs Byggvaror svarar också för lossning, mottagningskontroll och kvalitetskontroll, samt inbärning till anvisad plats på bygget.

En effekt av detta blir att Tuves arbetsledare slipper i princip all hantering av materialförsörjningen.

Och resultatet? Med hjälp av studenter från Borås Högskola och CTH har Tuve och Derome fått fram följande mätresultat: Materialhanteringskostnaderna har minskat med 9 procent och byggnadsarbetarnas värdeskapande tid är nu uppe i 65-70 procent (jämfört med Josephsons rapport där 45 procent anges som snittnivå för branschen). Distributionskostnaderna ökar dock med 2,5 procent genom konfektioneringen och klockslagsleverans.

För Göteborgs Byggvaror har materialflödesprojektet inneburit högre kostnader initialt.

– Men som sagt, det är initialt. Vi får en bättre kvalitetssäkring på kuppen och flödena flyter stadigt på allt bättre. Grundprincipen är att alla inblandade, även våra leverantörer, ska få kostnadstäckning och att vi ska uppnå en win-win-situation, säger Johan Winroth.

– Utgångspunkterna, och det måste understrykas, är förtroende för varandra och att entreprenören är mycket tydlig i sina krav i förfrågningsunderlaget, säger Johan Winroth.

Magnus Nyström:
– En synlig effekt är att vi fått ett otroligt rent bygge och, framför allt, en hundraprocentig leveranssäkerhet. Det är det definitivt inte när vi köper in själva. Konfektionen ger oss också betydligt bättre flyt och framdrift och vi får en extremt bra kvalitet.

Tuve Bygg
Startår: 1979.
Ort: Göteborg.
Verksamhet: Byggentreprenör med inriktning på bostäder, övrigt hus och industrilokaler. Tuve Bygg har också byggservice och snickeriverksamhet.

Deromegruppen
Startår: 1947.
Ort: Koncernens huvudkontor ligger i Derome (Varbergs kommun).
Verksamhet: Hela koncernen omsätter 2,7 miljarder kronor och innefattar bland annat tre sågverk och tre småhusvarumärken. På bygghandelssidan har företaget nio filialer plus Göteborgs Byggvaror.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.