Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Elvira tog guldet på Nordbygg

Publicerad: 29 mars 2012, 13:06

Det blev den mobila betongstationen Elvira eller mer formellt: CCS 3021, Container concrete system från Smidesproffsen i Umeå som kammade hem årets guldmedalj för bästa materialnyhet.


Betongstationen bygger på en uppfinning från 1980 som användes en gång i Danmark vid bygget av en Nato-flygplats. Men då klarade den inte de svenska kraven för betong i klass 1 och uppfinningen hamnade i träda.

– Nu fick vi ett tips från marknaden om att det behövdes en betongstation som klarar snabb förflyttning och har stor kapacitet och de två kraven är svåra att få ihop, säger Mats-Olov Karlsson, försäljningschef på Smidesproffsen i Umeå.

De gamla ritningarna letades fram och moderniserades. Betongstationen har fått en modern, tystgående kompressor som ger en bra arbetsmiljö. Den har fått ett modernt datasystem som går att fjärrstyra så att all kompetens inte behöver finnas på platsen för att köra fabriken.

Speciellt frenetiskt har konstruktörerna jobbat på att Elvira ska få containerformat så att den är lätt att frakta – både på långtradare och med flyg. Och det är alltså det som är den stora poängen med betongstationen: snabb förflyttning för att kunna användas på platser där det behövs betong men det är för långt till en betongfabrik – som vid avlägsna vindkraftparker, vägar i glesbygd eller landningsbanor.

Och kapaciteten är också stor: i standardutförandet klarar den mobila fabriken nu att tillverka 120 kubikmeter betong per timme, vilket räcker för att försörja vindkraftsbyggen med betong till fundamenten, som är det behov som väcktes först.

Militären, både i Sverige och utomlands har visat intresse. Med hjälp av Elvira går det att bygga landningsbanor och vägar var som helst i världen eller att få fram betong för återuppbyggnad efter jordbävningar.

Även finska intressenter och de större entreprenörerna i Sverige har varit och tittat på betongstationen. Skanska har också hjälpt till när den testats.

Att nomineras till guldmedaljen har gjort att omgivningen tror mer på produkten.

– Innan nomineringen sa företagen ”kan det där funka?”. En chaufför sa att, ”min chef säger att det där inte funkar”, berättar Mats-Olov Karlsson.

Då bad man honom köra fram med betongbilen och fyllde den.

– Och då sa han: Nu tror jag på att den funkar.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.