Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Examensarbete om svetsfogar vann ByggOpus

Publicerad: 31 maj 2010, 11:17

Med sitt examensarbete om svetsfogar vann Farshid Zamari Akhlaghi Byggindustrins tävling om bästa examensarbete.


Det var fem glada ungdomar som i förra veckan mottog priser för sina examensarbeten. De var nominerade till ByggOpus, som är Byggindustrins tävling om bästa examensarbete i klasserna 15 poäng och 30 poäng. Till tävlingen inbjuds landets ingenjörshögskolor och tekniska högskolor med byggprogram.

Juryn fastnade för Farshid Zamari Akhlaghis examensarbete om hot spot-metodens tillförlitlighet vid bestämning av utmattning av svetsförband i stålbroplattor. Arbetet är på 30 poäng och utfört vid Chalmers.

I samma klass delades ett hederspris ut till Mikael Persson och Martin Rosenqvist, Lunds Tekniska Högskola, för deras arbete om frostsprängning i betongdammar.

I klassen 15 poäng vann Niklas Karlsson och Richard Wessberg, Uppsala Universitet, för examensarbetet Passivhus i miljonprogrammet.

Under de år ByggOpus har arrangerats har juryn läst runt 300 examensarbetet av vitt skilda karaktärer och ämnen.

Chalmers i topp

Tävlingen ByggOpus arrangerades för trettonde gången. I år var 18 examensarbeten nominerade.

Chalmers har tagit hem flest priser och hederspriser, följt av KTH, Luleå Tekniska Universitet och Mälardalens Högskola. Bertil Grandinson, juryns ordförande och med i juryn sedan starten 1998, är imponerad över bredden på ämnena. Men tiderna förändras och vid prisutdelningen efterlyste han ämnen som medarbetarrelationer och kundnytta.

Bara att bli nominerad till ByggOpus är en prestation och de nominerade arbetena ligger definitivt i topp i fråga om innehåll, presentation och struktur.

– Ni är förklungan, sa Lars Tullstedt, Sveriges Byggindustrier, till de nominerade ungdomarna vid prisutdelningen. Framöver kommer ni att få ansvarsfulla yrkesroller och er höga kompetens är viktig för branschen. En angelägen uppgift är att utveckla samarbetet mellan yrkesarbetare och tjänstemän.

Examensarbetena kommer så småningom att läggas ut på BINs webbsajt.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News