Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Faktorerna som höjer bostadspriser och hyror

Publicerad: 27 september 2019, 11:54

Det är Ramboll och Spacescape som på uppdrag av Region Skåne undersökt vilka faktorer som gör att hyresgäster är beredda att betala med för bostäder, kontor och butikslokaler.


Mätningar av människors beteende i Helsingborg, Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Tomelilla har jämförts med resultatet från liknande studier i Stockholm, Göteborg, Halmstad, Visby och Köpenhamn.

Studien visar att de slutsatser man gjort för större städer passar bra även för dessa mindre orter i Skåne. Men en skillnad är att behovet av kollektivtrafik och centrala lägen blir viktigare ju större än en stad är.

– Generella drag är att vi är beredda att betala för att bo centralt med närhet till citypuls och god kollektivtrafik, men att vi också vill ha närhet till grönytor och vatten. Gatumiljön är viktig när vi tar beslut om boende, vi vill gärna ha lugna gator med många entréer. Det som skiljer Skåne från resten av landet är att närhet till industrier och motorväg drar ner priserna, säger Alexander Ståhle, vd för Spacescape, i ett pressmeddelande.

För såväl kontorshyror som omsättning för restauranger och handel har det betydelse ju flera andra liknande verksamheter som finns i närheten.

– Generellt vill människor vara där människor är och det gäller även kontor, handel och annan kommersiell verksamhet. Det är viktigt med kluster, säger Stina Pettersson, uppdragsledare på Ramboll i en kommentar.

Den kvalitet som påverkar priset på bostäder mest

Helsingborg

Småhus: närhet till vatten.

Bostadsrätter: närhet till vatten.

Kristianstad

Småhus: centralitet.

Bostadsrätter: stadsgator och lugna gator.

Hässleholm

Småhus: tillgång till service.

Bostadsrätter: centralitet.

Simrishamn

Småhus: närhet till havet.

Tomelilla

Småhus: lugna gator

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.