Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Fem tips till dig som vill börja med lean

Publicerad: 7 mars 2016, 12:07

Bild 1/3  Carina Molin, chef för samhällsbyggnads-avdelningen på Värmdö kommun.

Foto: Privat

Allt fler vittnar om fördelarna som ett lean-inspirerat arbetssätt ger. Här ger kandidaterna till Årets Leanbyggare 2016 sina bästa tips till nybörjaren.


1. Lär dig om lean

– Skaffa kunskap om leans tänkesätt. Gärna i grupp så att man har samma ingångsvärde. Det är bra att veta grunderna, säger Roger Andersson som arbetat fram Peabs arbetsmodell Lägesplanerad produktion.

2. Samla in data

– Man ska lyssna på människor till en viss grad, men sen bör man väga muntlig info mot data, säger Lars Hartman, projektledare för leanarbetet på Moelven Byggmoduls fabrik i Värmlandsbro.

3. Skapa tvärfunktionella grupper

– Arbeta fram den nya färdplanen med tvärfunktionella grupper där varje grupp har möjlighet att påverka, säger Lars Hartman.

4. Ha hög tillåtlighet

– Låt medarbetarna prova nya sätt att arbeta, och att det är okej att det inte alltid lyckas. Förändringen ska ske underifrån. Det är medarbetarna som kan processerna bäst, säger Carina Molin, chef för samhällsbyggnadsavdelningen på Värmdö kommun.

5. Ha Tålamod

– Förändringsarbete tar tid och det kommer perioder när det tar stopp. Då gäller det att ha en tydlig och klar målbild och inte ge upp, säger Carina Molin.

Årets Leanbyggare i korthet

■ Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.
■ Årets Leanbyggare 2016 är utmärkelsens sjätte prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM, Ytterbygg, Strängbetongs fabrik i Kungsör och Veidekke
■ Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2016 och läsa reportage om samtliga nominerade kandidater.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.