Tävling
Flexator är Årets Leanbyggare
Publicerad: 19 mars 2018, 20:34
Årets Leanbyggare är husproducenten Flexator med sin husfabrik i Anneberg i Nässjö kommun. "Det är fantastiskt kul. Vi är i början på vår leanresa och det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Att göra en riktig leanresa tar tid", säger Anders Hermansson, inköps- och logistikchef på Flexator.
Företaget började sin leanresa 2006 när vd Ola Adolfsson började i bolaget och införde lean på bred front via Produktionslyftet. Därefter har företaget gradvis infört nya arbetssätt och arbetat för högre involvering från medarbetarna. En av de första förändringar man införde var så kallat taktat flöde i fabriken 2007, vilket har genast gav ett mycket gott resultat. Tio år senare beslutade ledningen att ta ett helhetsgrepp kring leanarbetet.
Nu är man i full färd med att genomföra sin egen modell av Produktionslyftet, Flexatorlyftet, vilket man startade förra året. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företaget arbetar med daglig styrning, som ger de olika grupperna i företaget input om hur de andra ligger till. I Annebergs-fabriken har produktiviteten förbättrats med cirka fem procent under 2017 – och med tio procent de senaste två åren. I Flexators förbättringsdatabas finns 70 identifierade förbättringsmöjligheter klassade med prioritet 1. Tillsammans bedöms de kunna spara företaget över 22,5 miljoner kronor. Dessutom bedöms 155 stycken redan avklarade punkter ha lett till besparingar på strax under 12 miljoner kronor.
Roger Svärd, snickare och leankoordinator, har varit på företaget i 12 år. Han ser stora skillnader med hur leanarbetet har utvecklats de senaste åren.
- Nu är hela ledningen och hela företaget bakom den här satsningen. Man känner att det är på riktigt, säger Roger Svärd.
Efter att ha tagit hem utmärkelsen Årets Leanbyggare 2017 är motivationen att jobba vidare i samma spår om möjligt ännu högre.
- Lean innebär en kulturförändring det gäller att jobba på och involvera alla medarbetare, säger Anders Hermansson.
Han får medhåll av Stefan Josefsson Palmer, verksamhetsutvecklare i företaget.
- Vi jobbar underifrån med ständiga förbättringar. Ibland får man ha tålamod och ta små steg framåt, säger Stefan Josefsson Palmer.
På frågan hur de ska ska fira sitt pris blir svaret att det kommer att ha en ännu trevligare kväll på Årets Byggegalan.
- Och så lär det ju bli tårta på Flexator. Jag ringde vår vd så snart vi fått priset och han skulle kasta sig på telefon till våra ägare med fler, så vi får nog ett trevligt mottagande när vi kommer hem, säger Anders Hermansson.
Så här lyder Juryns vinnarmotivering:
”Vinnaren har med företagsledningen i spetsen bestämt sig för att utveckla företaget med ständiga förbättringar genom att involvera personalen, satsa på utbildning i Lean och genom att vara modiga nog att ta extern hjälp. De har på kort tid ökat både produktiviteten, sparat pengar och dessutom identifierat besparingspotential av stor omfattning som de tidigare inte känt till. Det vinnande företaget är ännu ett exempel på hur engagemanget från ledningen gjort ett bra företag ännu bättre och startat resan till att bli ytterligare ett föredöme inom samhällsbyggnadssektorn.”
Ola Adolfssons bästa Lean-tips:
■ Ta extern hjälp. Jag tänkte att jag skulle klara av det själv eftersom jag kände till metoderna. Men det är för svårt och tidskrävande. Det finns också en daglig produktion att sköta.
■ Måla inte upp några rosa luftslott kring hur bra det kommer blir. Då är det lätt att bli besviken. Det kräver mycket hårt slit, men det blir roligare om man sliter tillsammans.
■ Skapa en enad ledning först och se till att få med fler och fler allteftersom för att skapa en rörelse framåt.
Flexator i korthet
Flexator har rötterna i Oresjös Fabriker som bildades 1956. Samma år uppfördes husfabriken i Anneberg utanför Nässjö. Numera finns Flexator även i Gråbo, öster om Lerum, och i skånska Eslöv. Företaget är en del av Nordic Modular Group som är ett dotterbolag till Nalka invest, Ikeas investmentbolag. Företaget bygger skolor, kontor, boenden och bodar. Flexator omsätter cirka 500 miljoner kronor och har runt 200 anställda.
Årets Leanbyggare i korthet
■ Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.
■ Årets Leanbyggare 2017 är utmärkelsens sjunde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM, Ytterbygg, Strängbetongs fabrik i Kungsör, Veidekke och Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning.
■ Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2018.