Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Föredömen har tagit säkerheten till ny nivå

Publicerad: 22 mars 2019, 04:49

Ulrika Dolietis, vd Håll Nollan. Foto: Ylva Sundgren

Tre projekt är nominerade till det nya arbetsmiljöpriset Håll nollan. De nominerade har alla visat drivkraft och engagemang för att förbättra säkerheten efter att brister uppdagats. Priset delas ut för första gången i år under galamiddagen på Årets Bygge. Ulrika Dolietis, vd Håll Nollan, vill att priset ska inspirera.


Vad tycker du om finalisterna?

– Jag är väldigt nöjd med samtliga team! Vilket engagemang och driv som finns för dess frågor. Det allra viktigaste alla tre gjort är att man har bestämt sig att förändra något som tidigare inte har varit bra och skapa en arbetsplats där ingen skadas. Det gemensamma för alla tre är också att byggherren är engagerad och tar eget ansvar i att skapa bra förutsättningar, men också har en nära samverkan med byggarbetsplatserna och är beredda att stötta när det behövs.

Är det inte lite konstigt att tävla i arbetsmiljö?

– Nej det tycker jag inte. Genom en tävling får vi möjlighet att hitta många team som arbetar bra och kan sedan använda detta till att inspirera andra. Vi sprider på så sätt kunskap till andra. Det är även ett sätt för de som tävlar att få bekräftelse på att man gör något bra och kan sprida stolthet i sin egen organisation.

Hur mycket kan ett företag påverka säkerheten på sin arbetsplats egentligen? Handlar det inte lite om tur och otur också?

– Nej, det handlar inte om tur och otur, man kan påverka oerhört mycket. Men det krävs bra förutsättningar i form av bland annat resurser, kunskap, bra arbetssätt och även en god kommunikation och förmåga att bygga en säkerhetskultur, och det är så otroligt mycket enklare om ens samarbetspartners (kunder och entreprenörer) har samma vilja och ambition.

Fler personer omkom på byggarbetsplatser 2018 jämfört med 2017. Vad säger du om det?

– Jag tycker det är väldigt tragiskt, det är så definitivt. Andra saker som går fel får man en chans att rätta till, men när det gäller ett liv får man ju aldrig en andra chans. Det är också så många runt den som förolyckats som får sitt liv omkullkastat för en lång tid framöver.

Vad krävs för att vi verkligen ska kunna hålla nollan tror du?

– Om det var en enda sak så hade det varit fixat för länge sedan, men olyckor sker när flera delar tillsammans brister. De företag som lyckats minska olyckorna arbetar strategiskt med arbetet utifrån var de har för utmaningar. Jag är personligen övertygad att det ger betydlig större förutsättningar om man samverkar och drar åt samma håll.

Här är finalisterna

Ellevios säkerhetsprogram
Ulrika Dolietis: ”Ellevios ansökan gäller deras säkerhetsprogram som är en gedigen plan för hur man får till en förändring i alla led. Från ledningen och chefsnivå ända ut till produktionen hos sina entreprenörer.”
Läs mer: “Det värsta hade hänt”.

Roslagsbanan
Ulrika Dolietis: ”Roslagsbanan har plan som bygger på att skapa en hög nivå på alla sina delprojekt, vilket man gör genom gemensam arbetsmiljöplan samt ett team av arbetsmiljösamordnare som ser till att planen blir verklighet genom närvaro, stöd och uppföljning.”
Läs mer: “Vi kände att vi måste göra något”.

Kvarteret Tändstickan
Ulrika Dolietis: ”På Kvarteret Tändstickan så har byggherren och entreprenören redan från start arbetat tätt tillsammans och byggherren har varit mycket närvarande även under produktionen. På arbetsplatsen la man tid på att skapa delaktig och bygga en ”bry sig om kultur”.
Läs mer: “Vi jobbade bra men ville bli bättre”.

Juryn

■ Hayar Gohary, Projektdirektör, Akademiska Hus

■ Roger Linnér, Produktionschef, Peab
■ Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna
■ Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen
■ Ali Sadeghi, Direktör investeringar Trafikverket
■ Claes Magnusson, vd Skolfastigheter Stockholm
■ Mattias Johansson, vd, Bravida
■ Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier (deltar ej i röstningen)
■ Gunnar Hagman, vd, Skanska Sverige (deltar ej i röstningen)

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev