Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Framstående inom stålkonstruktioner fick pris

Publicerad: 22 oktober 2009, 12:08

Civilingenjör Tore Lundmark, har tilldelats Sigge Thernwalls Stora Byggpris med en prissumma på 200 000 kronor.


Tore Lundmark är mycket framstående inom avancerade stålkonstruktioner av broar och anläggningar.


Han berättar att den största utmaningen i hans yrke är att få både lönsamhet och långsiktig hållbarhet i projekten och att den största utmaningen som han hittills stött på var konstruktionen av Pitsundsbron 1983. Bron,10 kilometer söder om Piteå, ställde extrema krav på spännvidd och höjd. Lösningen blev konstruktionen av en av Sveriges första samverkansbroar i stål och betong.


- Det känns oerhört smickrande att vinna Sigge Thernwalls Stora Byggpris. Det är glädjande att vårt yrkesområde uppmärksammas och jag hoppas att det leder till att fler får upp ögonen för vårt arbetsområde. Fler ungdomar behövs i branschen för att säkra och föra kompetensen vidare. Jag delar priset med mitt team som gjort detta möjligt, säger Tore Lundmark, civilingenjör på Rambölls enhet för Bro & Hus i Luleå.


Bent Johannesson, vd Ramböll, teknikkonsultbolaget som står bakom priset:
- Tore Lundmark är en stor förebild och inspiratör för många i byggbranschen. Med sina 43 år i branschen har han en bred erfarenhet inom teknisk konsultverksamhet. Genom åren har han lyckats kombinera nytänkande med god hållbarhet, ekonomi och funktionalitet. Priset går verkligen till en av branschens riktiga eldsjälar.


Sigge Thernwalls Stora Byggpris, som delas ut vartannat år, delades i år ut för elfte gången.
Den totala prissumman uppgick till en halv miljon kronor. Totalt har cirka 6 miljoner delats ut från stiftelsen. Flera framstående personer har tidigare belönats för sina forskningsprestationer inom främst anläggningsteknik, som är prisets huvudområde. I år nominerades nio personer. Andraplatsen delas av tre personer som belönas med 100000 kronor vardera. Alla har de bedrivit framgångsrik forskning inom samhällsbyggnad som främjat såväl teknikutveckling som samhällsnytta.


Prisutdelningen hölls under högtidliga former med landshövdingen för Västmanlands län och tidigare generaldirektören för Vägverket, Ingemar Skogö, som prisutdelare på Uppsala Konsert & Kongress den 20 oktober.


Andrapristagare:
Mohammad Al-Emrani, forskare vid Chalmers Tekniska Högskola
Mohammad Al-Emrani forskar på området stålbroar, i synnerhet vad gäller livslängdsfrågor och förstärkning av stål- och samverkansbroar. Han har en uttalad strävan att föra över forsknings-resultat till praktiken och är dessutom en god pedagog.


- Att få bekräftelse är alltid roligt och tyder på att arbetet man gör är uppskattat. Sigge Thernwalls Stora Byggpris är ett av branschens största och mest välkända pris, något som gör att arbetsmotivationen ökar om möjligt ännu mer, säger Mohammad Al-Emrani.


Jan-Erik Jonasson, professor vid Luleå Tekniska Universitet (LTU)
Som upphovsman till ett av branschens mest använda program för att undvika sprickor i betong, är Jan-Erik Jonasson en av Sveriges allra främsta betongspecialister.


- Det känns hedrande att vara pristagare i detta sammanhang. Särskilt glad är jag över att mitt specialområde uppmärksammas, säger Jan-Erik Jonasson.


Torleif Dahlin, professor vid Lunds Tekniska Högskola (LTH)
Torleif Dahlins utveckling av resistivitetsmetoden, som används vid geotekniska undersökningar av exempelvis grundvatten och förorenad mark, är en stor tillgång i anläggningsprojekt för att undvika allvarliga miljöskador. Hans metod används över hela världen och av de flesta stora konsultföretagen i Sverige.


- Naturligtvis är det väldigt roligt att vara en av pristagarna. Jag tar det som ett erkännande av värdet i det jag arbetat för under många år. Min drivkraft är att se samhällsnyttan i den forskning och utveckling jag bedriver inom geologisk undersökningsteknik. Priset inspirerar mig till att fortsätta kämpa för utvecklingen av metoden och sprida den vidare, säger Torleif Dahlin.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.