Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Framtida landmärke fick pris

Publicerad: 27 mars 2017, 21:25

Ett gott samarbete och genomtänkt ekonomi med fokus på kvalitet ligger bakom att Rättspsykiatriskt center i Trelleborg blev så lyckat att de prisades med utmärkelsen Årets fasad på Årets bygge-galan 2017.


– Det känns fantastiskt att vara del av ett samhälle som kan leverera ett sånt här projekt till en så utsatt grupp som personer inom den rättspsykiatriska vården, säger Anna Espling Rolf, arkitekt och tidigare uppdragsansvarig på BSK arkitekter, numera anställd på Link Arkitektur.

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg har en sammanhållen fasad i två våningar med en speciell tegelblandning som består av flera olika sorter kulörer och glasyr. Fönstersättningen är varierad och byggnadens utformning och detaljer hämtar inspiration i lokala traditioner. Huset levererar dessutom mer energi än det gör av med.

– Det som kännetecknar projektet och gjort det så bra är att man inte gjort några små besparingar under tiden. Det gjordes en ekonomisk genomgång en gång efter vunnen arkitekttävling och sedan höll man fast vid denna, säger Anna Espling Rolf, som också säger att bra regionservicekontor och stadsbyggnadskontor ligger bakom framgången.

Att fasaden utformats på ett innovativt sätt har också påverkat insidan av huset, som blivit rymligt och luftigt. Detta har påverkat patienterna positivt, säger Anna Espling Rolf.

– Rymd och volym i en lokal minskar risken för konflikter. Personalen säger att man haft det otroligt lugnt på avdelningen sen man flyttade in i huset, säger hon.

Juryns motivering:

Vinnaren av Årets Fasad 2017 är ett föredöme när det gäller hänsyn till omgivande miljön, samtidigt som landskapet tillförs en spännande byggnad som har förutsättningar att bli ett landmärke för regionen.

Den innovativt utformade fasaden präglas av en livfullhet oh elegans som tydligt indikerar kvalitet och noggrannhet.

Utformningen är harmonisk samtidigt som den leker med våra sinnen på ett lustfyllt sätt.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.