fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Fyra delar på andrapriset i Årets Bygge 2016

Publicerad: 9 mars 2016, 21:41

Bild 1/4  På Åsbovägen 12 och 14 i Fristad utanför Borås ligger en av fyra andrapristagare till Årets Bygge 2016. Foto: Elin Bennewitz

Andrapristagare till Årets Bygge 2016 är utsedda. De är vägbroarna i Rotebro, studentbostäderna i Tallkrogen, Högåsskolan i Knivsta och flerbostadshusen vid Åsbovägen i Fristad.

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge 2016

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Som ett steg i sin bedömningsprocess utser Årets Bygge-juryn fem finalister. I år var det tätt i toppen. Malmö Live, som var en av de fem finalisterna, knep den eftertraktade förstaplatsen och utsågs till Årets Bygge 2016. Övriga fyra finalister tilldelas andra pris.

Läs mer: Malmö Live vinner Årets Bygge 2016.

Vägbroarna i Rotebro, den del av E4:an som går över Ostkustbanan utanför Stockholm, är en av andrapristagarna. Där öppnade Trafikverkets nya strategi för upphandling för nytänkande hos entreprenören NCC och möjliggjorde en billigare, effektivare och miljövänligare lösning när broarna skulle förnyas. NCC byggdes en permanent bro i ett temporärt läge, och sköt den sedan på plats i sidled.

Läs mer: Reportage och film om Vägbroarna i Rotebro.

– Det var en fantastiskt smart lösning, både billigare och mindre störande för trafiken. Det är klart att den väckte vårt intresse, säger Mårten Lindström, ordförande för Årets Bygge-juryn.

Även Högåsskolan i Knivsta, som är byggd med passivhusteknik, och studentbostäderna i Tallkrogen i Stockholm fångade juryns intresse tack vare nytänkande.

– I skolan i Knivsta har man lyckats med passivhustekniken i stor skala samtidigt som man fått nöjda nyttjare och en god ekonomi i projektet. Studentbostäderna stack ut med sitt effektiva modulbyggande som gav lägre kostnader, säger Mårten Lindström.

Läs mer: Reportage och film om Högåsskolan i Knivsta.

Läs mer: Reportage och film om studentbostäderna i Tallkrogen.

Den fjärde andrapristagaren är Åsbovägen 12-14 i lilla Fristad utanför Borås. Där har allmännyttiga Fristadbostäder byggt ett flerbostadshus med trästomme. De är fantastiskt nöjda med resultatet och har svårt att tänka sig att bygga med konventionell betongstomme efter den erfarenheten.

Läs mer: Reportage och film om Åsbovägen i Fristad.

– Trähusen vid Åsbovägen är ett exempel på riktigt bra träbyggande, säger Mårten Lindström.

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2016, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev