Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Fyra tävlar om årets bästa bostad

Publicerad: 11 oktober 2016, 07:52

Kandidaterna till Sveriges Arkitekters Bostadspris skiljer sig kraftigt åt och visar bredden i dagens bostadsbyggande. Husen som tävlar om Bostadspriset ligger i Malmö, Norrköping och i förorter till Stockholm.


Bostadsprisets jury har besökt 19 nyligen färdigställda bostadsprojekt för att välja ut fyra nominerade och bland dem en vinnare.

– De nominerade visar var och en på sitt sätt olika lösningar för att möta bostadsbehovet och stärka bostadens position i samhällsbyggandet. Gemensamt för dem alla är omsorg – om platsen, hemmet och arkitekturen. Denna omsorg är en förutsättning för att vi som individer ska kunna ta till oss det byggda, vårda det och låta det bli en del av vår vardag, säger Bostadsprisjuryns ordförande Rahel Belatchew i ett uttalande.

Juryn har tittat särskilt på hur branschen kombinerar hög kvantitet och snabb produktion med bra byggt resultat.

– Vi befinner oss i en tid av gynnsamma förutsättningar för att addera en ny årsring till bostadsbyggandet, som är robust och som vi med stolthet kan titta tillbaka på i framtiden, säger Rahel Belatchew.

Juryn har studerat boendekvaliteter, en god genomförandeprocess, tradition och internationella influenser liksom hur tekniska innovationer gestaltas i de projekt som har granskats.

Bostadspriset delas ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 29 november. Syftet är att stimulera och öka kunskaperna om bra bostadsbyggande.

De nominerade till Bostadspriset 2016:

Brf Tenoren, Malmö

[[{"fid":"7320","view_mode":"preview","fields":{"format":"preview","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Brf Tenoren","field_tags[und]":"Bostadspriset, 2016","field_fotobyline[und][0][value]":"Svergies Arkitekter"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"title":"Brf Tenoren","height":"100","width":"100","class":"media-element file-preview"}}]]

Bostadsrättshus.
Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor.
Byggherre: Skanska Nya Hem.

Ur juryns motivering: ”Bostadstornet har en bas i fem våningar med en skala som relaterar till stadsrummen intill. Fasadens utformning tål de anpassningar till tekniska förutsättningar och beställarkrav som bryter den strikta symmetrin.”

Katscha, Norrköping

[[{"fid":"7322","view_mode":"preview","fields":{"format":"preview","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Katscha, Norrköping.","field_tags[und]":"Bostadspriset, 2016","field_fotobyline[und][0][value]":"Svergies Arkitekter"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"title":"Katscha, Norrköping.","height":"100","width":"100","class":"media-element file-preview"}}]]

Bostadsrättshus.
Arkitekt: A Plus Arkitekter.
Byggherre: Ivarsson Bygg.

Ur juryns motivering: ”Katscha – ryssja på finska – är ett unikt bostadshus mitt i industrilandskapet i centrala Norrköping. Byggnaden som delvis står på fundament i Motala ström uppfinner närmast sin egen tomt.”

Korthållaren, Vällingby

[[{"fid":"7323","view_mode":"preview","fields":{"format":"preview","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Korthållaren.","field_tags[und]":"Bostadspriset, 2016","field_fotobyline[und][0][value]":"Svergies Arkitekter"},"type":"media","attributes":{"title":"Korthållaren.","height":"100","width":"100","class":"media-element file-preview"},"link_text":null}]]

Hyresrättshus.
Arkitekt: Marge Arkitekter.
Byggherre: Svenska Bostäder.

Ur juryns motivering: ”Ett projekt präglat av omsorg, vars kvaliteter framträder på nära håll. Förtätningen visar på ett respektfullt förhållningssätt till omgivningen där gaturum, förgårdsmark och gårdsmiljöer kring den befintlig bebyggelsen intill förtydligas och varsamt tas om hand.”

Sjöterrassen, Fittja

[[{"fid":"7321","view_mode":"preview","fields":{"format":"preview","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Brf Tenoren","field_tags[und]":"Bostadspriset, 2016","field_fotobyline[und][0][value]":"Svergies Arkitekter"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"title":"Brf Tenoren","height":"100","width":"100","class":"media-element file-preview"}}]]

Bostadsrättshus.
Arkitekt: Kjellander Sjöberg.
Byggherre: Hemgården, Botkyrka kommun.

Ur juryns motivering: ”Utformningen visar på ett möjligt sätt att arbeta med standardiserade byggelement – en byggnadsteknik som valts för att ge fler möjlighet att köpa en bostadsrätt. Arkitekturen och detaljplanen är utformad för att tåla tillägg och de boende kan påverka planlösning och antal rum i sina bostäder.”

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.