Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Fyra tävlar om Fasadpriset

Publicerad: 7 mars 2016, 06:11

Bild 1/4  Fasaden av galvaniserat stål sveper runt kvarteret Tappen i Mariehäll i Stockholm.

Foto: Joliark

Fyra kandidater är nominerade till Fasadpriset. De är Umeå Länsresidenset, Malmö Live, kvarteret Japanen i Halmstad och kvarteret Tappen i Marihäll i Stockholm. Priset delas ut av SPEF, Sveriges murnings- och putsentreprenaders förening. Vinnaren koras på Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm den 9 mars 2016.


Umeå Länsresidenset

Ett av de mest kvalificerade putsjobb som utförts i modern tid där man tagit ner och återskapat en putsad fasad med hög kvalitetsnivå från sent 1800-tal. Arbetet har i stort sett uteslutande utförts med traditionella material och metoder. Arbetet har utförts under noggrann kontroll och med hög ambitionsnivå. Samarbetet mellan entreprenör, beställare och konsulter har varit exemplariskt och föranlett en smidig och effektiv entreprenad med få problem.

■ Byggherre: Statens fastighetsverk.
■ Arkitekt: Ingen.
■ Entreprenör: Puts & Tegel.

Malmö Live

Fasaderna är utförda som prefabricerade curtain-wall-element i glas och aluminium med mekaniskt infäst fasadkeramik, specialtillverkad för projektet.

■ Byggherre: Konsert: Malmö Stad, Hotell & Kongress: Skanska Sverige.
■ Arkitekt: Schmidt Hammer lassen architects.
■ Entreprenör: Skanska.

Kvarteret Japanen, Halmstad

Storföretaget Nordiska Filts före detta kontorsbyggnad uppförd 1928 med tegel från Halmstads före detta tegelbruk Slottsmöllan. Byggnaden är kulturminnesmärkt.

■ Byggherre: MTA Bygg & Anläggning i Halmstad.
■ Arkitekt: Creacon.
■ Entreprenör: Murningsarbeten i Halmstad.

Kvarteret Tappen, Mariehäll Stockholms stad

Likt en skyddsmantel av galvaniserat stål sveper fasaden runt strukturen och fortsätter ned i marken utan sockel. Takavvattningssystemet är helt integrerat i ytans släthet och den galvaniserade texturen viker skarpt över hörn, täcker skarvar och veckar sig till fönsterbleck. Stålet perforeras i balustrader och kring utrymningstrapporna. De platsgjutna betongväggarna som avdelar balkongerna i västfasaden fortsätter in i lägenheterna där en obehandlad betongvägg löper från fasad till fasad. Fönsternischernas natursten spiller ned på golvet där materialet bildar en stenfris införlivad i trägolvet.

■ Byggherre: Reinhold Gustafsson Förvaltnings.
■ Arkitekt: Joliark.
■ Entreprenör: HMB.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.