Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Garage vinner ROT-priset

Publicerad: 27 maj 2016, 14:38

Bild 1/2  Arkitekten Kauno Grönberg på Janark Arkitekter, projektledare Johan Ax-Riise, JM, och regionchef Mikael Åslund, JM, tar emot ROT-priset 2016.

Foto: Michael Folmer

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2016 går till Bergrumsgaraget. Det är Vin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal som har byggts om till ett garage som rymmer drygt tusen bilar.


Bakom det vinnande projektet finns Janark Arkitekter och JM, som är både beställare och entreprenör.

– Det är roligt att få den här typen av erkännande för ett projekt som vi själva är nöjda med, säger Jesper Åman, projektledare på JM för Bergrumsgaraget.

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris uppmärksammar ombyggnadsprojekt i Stockholm och i år tävlade fyra projekt om utmärkelsen. Utöver Bergrumsgaraget var även Portvaktshuset på Södermalm, Råck 16 i Vällingby och Landsfogden i Bagarmossen nominerade.

Vin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal har byggts om till ett garage.

Foto: Gustav Kaiser

När samtliga etapper är färdiga kommer Bergrumsgaraget att rymma drygt tusen parkeringsplatser för bilar och ett trettiotal för motorcyklar, samt lokaler om 6 000 kvadratmeter för kommersiell verksamhet. Dessutom har garaget, utan att ta ny mark i anspråk, möjliggjort byggnation av cirka 600 fler bostäder i området Liljeholmskajen.

– Detta är ett spännande projekt och en ovanlig vinnare av ROT-priset, det är första gången ett garage står som segrare. Bergrumsgaraget lyckas kombinera saker som är viktiga för Stockholms stads utveckling: att ge gamla lokaler nya användningsområden, bygga parkering under mark för att frigöra gatuutrymme och skapa förutsättningar för fler bostäder, säger Elisabeth Martin, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Juryn för årets ROT-pris består av Anna-Greta Leijon, ordförande, Jan Wejdmark, Newsec, Anders Larsson, Thetis och Jenny Kåhre, Sandellsandberg Arkitekter.

Juryns motivering

För ett annorlunda program på en annorlunda plats, där arbete med trygghet och säkerhet varit ledord, tilldelas Bergrumsgaraget Etapp 1, Ekfatet 3 vid Sjöviksvägen 2016 års ROT-pris.

Konverteringen från Vin & Sprits vinlager från 1950–60-talet till ett modernt garage, har på ett förtjänstfullt sätt medverkat till att man kunnat tillskapa cirka 600 fler bostäder än tidigare planerat och därmed en mycket god totalekonomi för området. Garaget medverkar även till ett hållbart samhällsbyggande genom att, utan att ta ny mark i anspråk, skapa en bättre boendemiljö för de 1400 nya hushållen vid Årstadal.

JM AB har som entreprenör och byggherre tillsammans med Janark Arkitekter AB genomfört ett projekt som till sin storlek och komplexitet imponerar. Bergrummen har anpassats för sitt nya ändamål på ett för historien respektfullt och kreativt sätt. Ljus- och färgsättning är omsorgsfullt utfört för att skapa trygghet och underlätta orientering. I vissa delar visar sig bergrummet i tre fulla våningar och rummet blir nästan sakralt.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.