Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Guldmedalj till årets hetaste materialnyhet

Publicerad: 17 februari 2010, 11:41

På Nordbygg 2010 presenterar tidningen Byggindustrin, Nordbygg och Svensk Byggtjänst och de tio hetaste materialnyheterna under år 2009. Den slutgiltiga vinnaren belönas med en guldmedalj.


Byggindustrin har under förra året publicerat topplistor med månadens tio hetaste materialnyheter på den svenska byggmarknaden. Listorna har tagits fram i samarbete med Svensk Byggtjänst. Produkterna är ett urval ur Byggkatalogens Materialforum.

Nu har de tio hetaste nyheterna från hela året 2009 valts ut. Dessa kommer att visas i en utställning på Nordbygg 2010 (den 23 till 26 mars 2010) vid Stockholmsmässans östra entré.

”Folkets röst” och jury
Men redan från mitten av februari går det att rösta på sin favorit bland de tio bidragen.

– Man kommer via de tre arrangörernas webbsidor att kunna rösta ända fram till den 24 mars. Dagen efter, den 25 mars, presenteras vinnaren och får en guldmedalj på Nordbygg, berättar Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.
I utställningen på Nordbygg 2010 kommer det även att finnas en dator där besökarna kan rösta. På plats i utställningen finns också Svensk Byggtjänsts materialexpert Martin Steno för att svara på besökarnas frågor om nya byggmaterial.

”Folkets röst” kommer att utgöra en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock en jury som består av följande:
Peter Söderberg, Nordbygg
Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst
Martin Steno, materialexpert Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
Niclas Köhler, redaktör med inriktning på material och teknik på Byggindustrin
Ordförande för juryn är Teknologie Dr Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå.

”Materialmedaljen”
Medaljen som delas ut till vinnaren kallas ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet”.

– Till vardags kallar vi den ”materialmedaljen” och ambitionen är att det ska delas ut en sådan medalj även under kommande upplagor av Nordbygg., säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

– Vi tycker att denna utmärkelse fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora innovationsgraden i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin.

Medaljen som delas ut är designad av konstnären och formgivaren Annsofi Ericsson Petrini, som under senare år bland annat illustrerat Svensk Byggtjänsts Idéskrifter.

För ytterligare information kontakta:
Jörgen Hallström, informationsansvarig Svensk Byggtjänst, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se, 070-644 69 03
Staffan Åkerlund, chefredaktör för Byggindustrin, staffan@byggindustrin.com, 0703-46 22 00
Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg, peter.soderberg@stofair.se, 070-789 43 93
På arrangörernas hemsidor finns information om tävlingen och möjlighet att rösta från mitten av februari: www.byggtjanst.se, www.byggindustrin.com, www.nordbygg.se

Här är de tio nominerade bidragen!
Här följer kort information om de tio bidragen. Mer utförlig information finns på hemsidorna enligt ovan.
1. Fönster med förbättrade energilösningar
Velfac har utvecklat nya energilösningar för sitt fönstersortiment med produktnamnen 200i och 400i. Kompositmaterial minskar köldbryggor med mellan fönstrens trä- och aluminiumkonstruktion. En annan nyhet är ett sortiment av mer energieffektivt glas och spröjs. Med en tilläggsbåge får fönstren tillräckligt bra värden för att uppfylla standarden för passivhus på svenska marknaden.

2. Vibrerande armband ska minska olyckor
E-Road Safety är ett nytt varningssystem som med hastighetsradar och vibrerande armband ska minska olyckorna vid vägarbeten. Systemet går ut på att vägarbetarna får en tidig varning när ett fordon närmar sig i för hög hastighet. Systemet är utvecklat i partnerskap mellan Svevia och Väg och Trafiksäkerhet AB.

3. Solvärme med takpannor av glas
Soltech Energys solenergisystem gör hela taket till en stor luftbaserad solfångare. Solen värmer upp luft under genomskinliga takpannor av glas. Takpannorna vilar på reglar som är specialtillverkade för att släppa fram luftströmmar över taket. Både över och under reglarna monteras en vattentät, svart absorbatorduk som bildar en luftspalt över hela taket.

4. Solenergi även på vintern
Euronoms nya solfångare Exosol LBC ger rekordstort energiutbyte, enligt tester hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Solfångaren är också utrustad med så kallade hårnålstuber som ska behålla värmeväxlingsfunktionen under hela sin livstid. Solfångaren använder vakuumrörteknik och kan omvandla cirka 80 till 90 procent av den direkta och indirekta solstrålningen till värme.

5. Mosaik av återvunna flaskor
Corona Design importerar glasmosaik från den italienska leverantören Trend, som till stor del tillverkar mosaiken av återvunnet bruksglas. Enligt företaget Trend är glasmosaiken tillverkad med ambitionen att belasta miljön så lite som möjligt. Därför består mosaiken av upp till 80 procent återvunnet glas från vanliga glasflaskor och burkar.

6. Koncentrerade solstrålar ger billigare el och värme
Solkoncentratorn Matarenki Light kombinerar solfångare med solceller. Den nyutvecklade tekniken ska kunna sänka kostnaden för både el- och värmeproduktion med 20 procent, enligt företaget. Solkoncentratorn följer solens rörelse under hela dagen vilket ökar verkningsgraden markant. Genom att solljuset koncentreras med hjälp av speglar kan antalet dyra solceller hållas nere.

7. Cellplast i betongen isolerar prefabstomme
Fagerdala EPS System är ett nytt stombyggnadssystem som är baserat på betong med isolerande cellplastkulor. På så vis ska man, utan reglar och materialövergångar, få element som är bärande, värmeisolerande, fukttåliga och obrännbara. I systemet ingår ett komplett sortiment av element för grund, ytterväggar, stominnerväggar, mellanbjälklag och yttertak.

8. Fasadelement med friare former
Med beprövad teknik från båtindustrin har Skandinaviska Glassystem utvecklat ett nytt fasadsystem med självbärande element av kompositmaterial som ger stora möjligheter att skapa nya, fria former. Metoden man använder är vakuumgjutning i form. Det är närmare bestämt en sandwichkonstruktion med kärna av skummaterial och skal av glasfiber och vinylester.

9. Läktko ger snabbare takläggning
Bahco lanserar nu verktyget Läktkon, som inte bara mäter, utan även håller fast läkten när man spikar. Vid takläggning är det vanligt att tillverka en måttmall för läktens placering på det aktuella taket. Men med Bahcos nya Läktko får man ett justerbart verktyg som ska göra att det går snabbare och enklare att få rätt avstånd mellan spikläkten.

10. Övervakningssystem som hindrar vattenskador
Systemet Waterfuse övervakar kontinuerligt fastighetens vattenledningar med detektorer och kontrollenheter. Bakom systemet står företaget Prevecta Vattenteknik. Systemet kommunicerar trådlöst och kan med hjälp av vattendetektorer och tryckfallsmätning upptäcka även små läckor. Beroende på omfattningen av läckan ger systemet en varning eller så stängs vattnet av automatiskt.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News