Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Gustav Appell vann tävling om nytt badhus i trä i Hudiksvall

Publicerad: 7 augusti 2008, 12:15

Arkitekttävlingen om det nya badhuset på Kattvikskajen i Hudiksvall är avgjord. Det vinnande förslaget heter Hambo och är gjort av Gustav Appell Arkitektkontor, genom arkitekt Gustav Appell i samarbete med August Wiklund. Inspirationen kommer bland annat från ett badhus i Schweiz, Peter Zumthors Thermer i Vals. Det vinnande förslaget belönades med 400 000 kronor.


- Det viktigaste när jag formgav badhuset var att själva huset skulle träda fram på ett naturligt sätt och passa in i omgivningen. Det vill säga att hitta en byggvolym som var platsanpassad. Byggnaden i trä har fått en naturlig koppling, den är både yteffektiv och tydlig. Det gäller att hitta rätt ton, säger Gustav Appell till Byggindustrin.

Juryns motivering lyder:

”Förslaget Hambo av Gustav Appell Arkitektkontor genom Gustav Appell i samarbete med August Wiklund tilldelas första pris för en exteriört och interiört vackert gestaltad byggnad med en samlande karaktärsfull takskiva. Med viss internationell inspiration präglas förslaget ändå av tydlig nordisk stämning och lokal förankring.”

Gustav Appell är född 1973. Under högstadie- och gymnasietiden var han bosatt i Hudiksvall, endast 500 meter från badhustomten. Efter studier på KTH arkitektur 1994-1999 var han anställd på Wingårdh arkitektkontor 1999-2007. Gustav Appell Arkitektkontor startade 2007.

- Bakgrunden till tävlingen är att Hudiksvalls gamla badhus, byggt på femtiotalet, har tjänat ut efter lång och trogen tjänst, säger planeringschef Bengt Gill som varit tävlingsfunktionär.
Placeringen är på klassisk mark mitt i Hudiksvalls hamnområde, där en gång Fernes gamla kallbadhus låg. Det nya badhuset ska inleda omvandlingen av de gamla kajområden runt inre delen av Hudiksvallsfjärden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.