Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Hansta Strand årets byggnad i Södertälje

Publicerad: 13 oktober 2008, 11:51

Idag, måndag, utses Årets byggnad och Årets renovering, Hansta Strand och Kattsvansen. Det är Södertälje kommun och Södertälje Byggmästareförening som med den årliga tävlingen presenterar vinnarna  på AXA Sports Center i samband med ishockeymatchen mellan SSK och DIF.


Den årliga tävlingen kring Årets Byggnad i Södertälje utökades i år med en ny kategori; Årets renovering. Det är Södertälje kommun tillsammans med Södertälje Byggmästareförening som arrangerar tävlingen. Syftet är att uppmärksamma ny bebyggelse och ombyggnader av god kvalitet. Målsättningen är att allt som produceras ska bidra till en försköning av stadsbilden. Det som byggs idag ska vara kulturhistoriskt värdefullt imorgon. En god arkitektur, stora konstnärliga värden och hållbara lösningar bidrar till en starkare attraktionskraft som stad att leva och bo i, hävdar Byggmästareföreningen.

Vinnaren i kategorin Årets byggnad 2007 blev:

Hansta Strand. Byggherre: NCC Construction. Arkitekt: Michael Klingemann. Byggentreprenör: NCC Construction.

Juryns motivering lyder:

"För ett optimalt utnyttjande av ett paradläge med vattenkontakt mot söder och med hänförande utsikt över staden. De stora fönsterytorna i de välplanerade och ljus lägenheterna och de generösa balkongerna förstärker känslan av rymd."

Vinnare i kategorin Årets renovering 2007 blev:

Kattsvansen. Byggherre: Telge Bostäder. Arkitekt: Samverkan mellan AIX Arkitekter, Hanna Gelotte, Länsstyrelsen och Anna Sundqvist, Södertälje Stadsantikvarie. Byggherre: Peab.

Juryns motivering lyder:

"För ett ambitiöst återställande av byggnader som ingick i miljöer i ett svunnet Södertälje. Renoveringen präglas av en omrsorg om detaljer och ett hantverksmässigt utförande som bidrar till en förståelse för den gamla bebyggelsen i Södertälje.


Årets upplaga av tävlingen präglades återigen av skarp konkurrens mellan flera bidrag som samtliga uppvisar hög kvalitet.
I kategorin Årets Byggnad var fyra objekt nominerade och i kategorin Årets Renovering återfanns tre objekt.

ÅRETS BYGGNAD 2007
Lilla Nora, Enhörna, Nils-Henrik och Inga-Lena Eriksson
Hansta Strand, NCC Construction
Södertälje Sjukhus, Järntorget Bygg
Kuststation Södertälje, Söderby Entreprenad

ÅRETS RENOVERING 2007
Lunagallerian, PEAB
Kattsvansen, PEAB
Lindåstäppan, G Insulander, Järntorget Bygg

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.