Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är alla vinnare från Betonggalan

Publicerad: 22 november 2019, 07:58

Betonggalan firade tio år på Stockholm Waterfront på torsdagskvällen med 1 500 gäster och 40 utställare. Betongpriset Roger delades ut i nio kategorier och vi har listan på alla vinnare.


Galan anordnas av tidskriften Betong och priset Roger är uppkallat efter tidningens chefredaktör och galans grundare Roger Andersson.

Festen på Waterfront inleddes med musik av enmansbandet Hellinor som spelade allt från moderna örhängen till tysk hårdrock och AC/DC. Därefter blev det dans av en Stormtrooper-klädd ensemble där avslutningen bestod i att Roger Andersson lurade åtminstone delar av gästerna att han varit en av dansarna.

Skämtade friskt

Galan fyllde tio år som sagt och Roger Andersson skämtade om hur ung han måste ha varit när han drog igång allt 2009 och hänvisade till sin goda vigör – och fick in en känga till trä- och metallbranschen.

– Så är det i betongbranschen. Vi ser väldigt unga ut. Det är inte som i andra branscher där man ruttnar och rostar, sa Roger Andersson och fick applåder.

Samtliga vinnare av Roger-priserna utses av en jury, men nytt för i år var ett röstningspris som sträckte sig över alla kategorier. Det är uppkallat efter professor Johan Silfwerbrand på KTH och heter således Johan Silfwerbrandpriset. Årets vinnare där blev Ulf Brolin, NCC.

Här är alla vinnare på Betonggalan 2019

Årets Miljöpris

Amanda Borneke, CS Riv & Håltagning
Motivering: Amanda Borneke, 25 år, arbetar som kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöledare på CS Riv & Håltagning. Trots sin ringa ålder är hon en välkänd hållbarhetsprofil och hennes driv och passion för hållbarhetsfrågor gör henne till en uppskattad paneldeltagare och debattör. CS Riv & Håltagning AB har sedan 2012 drivit ett eget återbruk – Brattöns Återbruk.

Årets Betongarkitekt

Johan Berglund, 42 Architects, Hyttgårdsparken
Motivering: Med ett tydligt grepp och formsäker hand har Hyttgårdsparken karvats fram likt böljande diken i landskapet. Här kommer betongens materialegenskaper till sin fulla rätt. Terrasserade ytor, släta former och precisa kanter lockar besökaren till en uppvisning i både fart och arkitektur.

Årets Jämställdhetspris
JM
Motivering: År 2030 ska JM ha minst 20 procent kvinnliga hantverkare. Ett mål som sattes upp för drygt två år sedan. Då startade ett årligt traditionellt lärlingsprogram inom bygg för att attrahera fler kvinnor till branschen. Vid den tidpunkten hade bolaget 0,7 procent kvinnor inom hantverkaryrket, idag är siffran uppe på 4,2 procent. JM har även som målsättning att ha en könsfördelning på minst 40/60 i alla tjänstemannabefattningar, både i ledningsgrupper och per befattningsgrupp.

Årets Arbetsmiljöpris:
Håll Nollan
Motivering: Håll Nollan är en förening med ett enda syfte att med gemensamma krafter jobba för att hålla nollan när det gäller skador i bygg- och anläggsbranschen. Föreningen har på kort tid och med små resurser lyckats samla cirka 60 medlemsföretag. Man har fått med de stora byggherrarna samt engagerat deras högsta ledning i arbetet. Vd Ulrika Dolietis är den som på ett entusiastiskt och proffsigt sätt leder arbetet framåt i föreningen.

Årets Betongkonstruktör:
Helmer Palmgren, Sweco
Motivering: Med sin gedigna erfarenhet och kunskap, i kombination med sin innovativa sida, har Helmer Palmgren drivit och lett konstruktionsarbetet, så att man kunnat uppfylla de extremt höga krav som ställs på betongkonstruktionerna i den nya forskningsanläggningen ESS i Lund, en anläggning som starkt kommer att bidraga till att lösa många av de vetenskapliga gåtor vi fortfarande brottas med.

Årets Betongentreprenör
Ulf Brolin, NCC

Motivering: För hans insatser med Nya Vattentornet i Helsingborg. Genom stor yrkesskicklighet har Ulf förvaltat och utvecklat byggmaterialet betong och sättet man hanterar platsgjutna konstruktioner. Den arkitektoniska utformningen har bidragit till utmaningar där den råa betongytan får skina.

Årets Betongforskare
Carlos Gil Berrocal, Chalmers

Motivering: Carlos disputerade 2017 med en avhandling om möjligheten att använda fiberarmering tillsammans med konventionell armering. Genom försök har han visat att fibrer förbättrar beständigheten hos armerade betongkonstruktioner då de både fördröjer och reducerar armeringskorrosion, samt minska effekten av korrosion på bärförmågan. Därigenom kan arbetsmiljön förbättras och livscykelkostnaderna för anläggningskonstruktioner minskas.

Årets Montageledare
Andreas Hesselroth, Kynningsrud Prefab

Motivering: Andreas är 32 år och har arbetat som montageledare i Kynningsrud sedan 2012. Han har en spetskompetens när det gäller sjukhus. Han har ansvarat för många stora projekt och idag arbetar han med att planera det största projektet någon gång för Kynningsrud Prefab: Skövde sjukhus.

Ung&Tung
(delas ut till person under 30 år som på ett tungt sätt utvecklat branschen)
Max Lindeskog, Betongindustri
Motivering: Max har jobbat ett år som fabrikschef på som har en årlig produktion på cirka 100 000 kubikmeter med sex anställda och med 15-20 betongbilar som är knutna till fabriken. Fabriken är öppen 24/7 och har en produktmix som är svårslagen. Max har med sin framgång blivit en stark nyckelperson på Betongindustri på endast några år.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.