Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2015

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2015

Nordbyggs Guldmedalj för årets hetaste produktnyhet är ett samarbete mellan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Den har delats ut varje år sedan 2010. Nu presenterar vi årets finalister.

Publicerad: 1 mars 2015, 15:43

Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedalj

Innehåll

Finalister till Nordbyggs Guldmedalj 2015

Ännu bättre multimaskin

Den senaste modellen av multiverktyget FEIN Multimaster heter 350 Q och är både starkare, rejält mycket tystare och betydligt mer avvibrerad mot tidigare maskin. Det har möjliggjorts efter att maskinen har konstruerats om och maskindelen har separerats från skalet.
Mer information: www.fein.se 

Burk med reflexspray

Den svenska uppfinningen reflex tog nyligen ett nytt steg i utvecklingen. Denna form av reflex sprayas på önskat material, som till exempel trä, betong, metall och plast. I byggsvängen kan reflexspray till exempel användas för att synliggöra stora maskiner, redskap, större verktyg, staket och grindstolpar.
Mer information: www.wsf.se/sv 

Nydanande lättbetong

SENAD HLWC räknas som en nygammal svensk innovation eftersom den nu uppstått i ett nytt koncept. Enligt SBS specialbetong Stockholm har produkten en ”ej påvisbar inverkan på miljön”, då den endast innehåller cement, vatten, luft och tensider. En annan viktig fördel som ökar lättbetongens användningsområden är att den är vattenfrånstötande och kan därför gjutas direkt på en vattenyta.
Mer information: www.specialbetongstockholm.se 

Värmekamera för iPhone

FLIR One är en värmekamera som utvecklats för iPhone 5/5S. Mobiltelefonen förvandlas till en värmekamera genom att ett skal med två separata linser placeras på telefonen. Tillsammans med mobiltelefonens kamera går det att skapa värmebilder med FLIR One, som till exempel kan användas för att konstatera värmeläckage, identifiera golvvärme och våtutrymmen. Det går även att ha koll på elektronik.
Mer information: www.flir.se 

Flamskydd för byggsvängen

Skånska Deflamo har tagit fram det miljövänliga och biologiskt nedbrytbara flamskyddsmedlet Apyrum. Produkten används i tillverkningsindustrin inom en rad områden och ersätter farliga flamskyddsmedel som innehåller brom, klor, antimon och borsyra. För byggbranschen används Apyrum framför allt vid tillverkning av plastprodukter där höga krav ställs på brandskydd, miljö och säkerhet.
Mer information: www.deflamo.se 

Klickbara gipsväggar 

Klickbara gipsväggar minskar, enligt företaget bakom produkten, Oneday Wall, ledtiden för att bygga en innervägg med 80 procent. Systemet tog efter flera års utveckling steget in på byggmarknaden 2014. Systemets teknik är snarlikt klickgolvens metod. Väggskivorna ger en slät vägg med osynliga skarvar, vilket i sin tur ger ett spackelfritt och skruvlöst montage.
Mer information: www.onedaywall.se 

Fosforfilter med kretsloppstänk

Fosfor är motpolernas grundämne. Samtidigt som det är en av huvudorsakerna till övergödning av Östersjön är det ett viktigt växtnäringsämne som håller på att ta slut. Efter 20 års forskning finns det nu ett fosforfilter som löser bägge problemen. Filtret innehåller Polonite – som binder fosforn i filtret och hindrar det från att rinna ut i naturen. Fosforn som samlas i Bioptechs filter går förstås också att återanvända.
Mer information: www.bioptech.se 

Senion Lab har utvecklat en teknik för inomhusnavigering med mobiltelefoner. Systemet är uppbyggt kring information från mobiltelefonens rörelsesensor, radiomiljön i byggnaden (till exempel Wi-Fi) och Senion Labs egenutvecklade Bluetooth-fyr. Till målgruppen hör främst fastighetsägare som använder systemet för att skapa attraktivare köpcentrum. Mässhallar, sjukhus och fabrikslokaler är också lämpliga byggnader för användning av systemet.
Mer information: www.senionlab.se 

Skriver ut verktyg i 3D 

VBN Components är ensamma i världen om att tillverka friformade 3D-printade (additivt tillverkade) komponenter i nötningståliga material. Komponenterna byggs genom att metallpulver smälts i flera lager i en 3D-skrivare. Några stora fördelar med metoden är färre processteg och minskat materialsvinn. Komponenterna kommer främst att användas inom verkstads- och bilindustrin.
Mer information: www.vbncomponents.se 

Integrerad solvärme

Plannja Trend Solar är Plannjas senaste solenergilösning. Produkten är ett värmetak som integreras i husets takprofil och som producerar varmvatten under vår, sommar och tidig höst – utan att påverka husets arkitektur. Trend Solar består av ett styrsystem och passande vatten- eller hybridvattentank som tillval.
Mer information: www.plannja.se 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.