Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2017

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2017

Nordbyggs Guldmedalj för årets hetaste produktnyhet är ett samarbete mellan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Den har delats ut varje år sedan 2010. Nu presenterar vi årets finalister.

Publicerad: 1 mars 2017, 08:54

Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedalj

Innehåll

Finalister till Nordbyggs Guldmedalj 2017

Betong på rulle härdar efter vattning

Ett flexibelt betongimpregnerat tyg som härdar efter vattning, då det blir ett tunt och hållbart vatten- och brandtåligt betonglager. Tidsbesparing och enkelhet är några tydliga fördelar med den brittiska innovationen Concrete Canvas. Produkten kan användas inom en rad områden, till exempel: Dikestätning, släntförstärkning och renovering av existerande betongstrukturer.
Mer information: www.ccinfra.se 

Isolering av glas med 50 års garanti

Foamglas isolering är tillverkad av skummat returglas och glasråvara. Materialet är obrännbart (Euroclass A1), vilken är den högsta brandklass ett byggmaterial kan få inom EU. Foamglas Nordic ger en 50-årig materialgaranti, som omfattar materialets isolerförmåga, tryckhållfasthet och förmåga att inte ta upp fukt. Garantin är enligt Foamglas den första i sitt slag som motsvarar den livslängd som Boverkets byggregler utgår ifrån vid dimensionering av byggnader.
Mer information: foamglas.com 

Tysta väggen har lågt U-värde med mariginal

Den största vinsten med Silent Wall från Saint-Gobain är att den gör det möjligt att bygga i bullerutsatta områden. Ytterligare en vinst är väggens tjocklek på 395 millimeter, vilket enligt Saint-Gobain motsvarar 125 millimeter plats-besparing jämfört med en sandwichvägg i betong med motsvarande U-värde. Produkten har en så kallad ekvivalent ljudnivå på 65 dB (ett medelvärde på ljudnivån under ett dygn) vid fasad och uppfyller ljudklass B (26 dB) inomhus. Konstruktionens låga U-värde är 0,12 och uppfyller med god marginal dagens byggregler.
Mer information: gyproc.se 

Världens första 54-volts batteri

XR Flexvolt är världens första kompatibla 18-/54-volts batteri. Batteriet, som har sex amperetimmar och nyligen kom med nio amperetimmar, ger nya möjligheter att köra tunga maskiner med batteridrift som tidigare krävt nätanslutning. Den största fördelen med 54 volt är att maskinen jobbar snabbare och därmed drar mindre kraft ur batteriet. Driftstiden är imponerande lång. Enligt Dewalt går det att på en enda laddning kapa drygt 200 stycken reglar i måttet två gånger fyra tum med en 216 millimeters kap- och gersåg.
Mer information: www.dewalt.se 

Spisens bäste vän håller koll på elden

En spisvakt med tre sensorer som skyddar mot spisbrand. Franke Safety System Plus släcker bränder och larmar och stänger automatiskt av strömmen till spisen om man glömt den på. Enligt tillverkaren Franke innebär installation ovanför spisen att sensorerna inte riskerar att hamna i en skymd vinkel, vilket sker med spisvakter som installeras på väggen.
Mer information: franke.com 

Världens första batteridrivna SDS-Max borrhammare

Milwaukee M18 CHM-902C är världens första batteridrivna SDS-Max borrhammare. 18 volt, nio amperetimmar och kolborstfri motor ger en kraftfull och uthållig maskin som kan jämföras med nätdrivna maskiner. Slagstyrkan är på hela 6,1 Joule och borrkapaciteten i betong är 40 millimeter.
Mer information: se.milwaukeetool.eu 

Puck håller örnkoll på betongen

En produkt som liknar en hockeypuck eller en långlagrad ost i lyxförpackning är, enligt företaget bakom produkten, ”marknadens mest avancerade metod för att mäta uttorkning i betong”. HMBox används för att se när ett betongunderlag är klart för golvläggning genom att i realtid läsa av data som skickas till en central server och ger användare som har tillgång till internetuppkoppling aktuell status. När underlaget är tillräckligt torrt och klart för golvläggning skickar enheten ett meddelande.
Mer information: englund-gruppen.se 

Strumpor med elektroder håller foten varm

Kombinationen Bluetooth och en smart mobiltelefon ger allt fler nödvändiga och onödiga prylar. Strumpor med inbyggda elektroder borde vid en riktigt kylig vinterdag kunna konkurrera med hammaren som byggarens bäste vän. Strumpornas värme regleras och styrs via en mobiltelefon och har tre manuella lägen på batteriet och tio lägen via en gratisapp, som finns på App Store eller Google play. Drifttiden uppges vara från åtta timmar till två dagar beroende på temperatur. Strumporna tål 40 graders tvätt.
Mer information: www.seger.se 

Teslas nya batteripack ger villan el

Powerwall 2.0 är ett batteripaket för hemmabruk som kopplas på elsystemet i en villa. Batteripaketet har enligt Tesla en fördubblad kapacitet mot föregångaren. Batterilösningen kan leverera 5 kW kontinuerligt och upp till 7 kW tillfälligt. Det väger 122 kilo och kan monteras både inom- och utomhus.
Mer information: tesla.com/sv_SE/powerwall 

Se bättre med grön laser

Visste du att en grön laserlinje är upp till fyra gånger tydligare än en röd laserlinje? Det gäller förstås även denna korslinjelaser från Bosch. GCL 2-15 G visar två horisontella och två vertikala gröna linjer och manövreras med en enda knapp. Vid mycket energikrävande mätning är batteritiden så lång som sex timmar. Arbetsintervallen är upp till 15 meter. Lasern har Bluetooth, vilket ger större möjlighet att spara och sprida dina mätvärden till andra.
Mer information: bosch-professional.com/se/sv/ 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.