Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2018

Publicerad: 1 mars 2018, 12:36

Nordbyggs Guldmedalj för årets hetaste produktnyhet är ett samarbete mellan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Den har delats ut varje år sedan 2010. Nu presenterar vi årets finalister.


Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedalj

 

Upptäcker rör och kablar

Med ojämna mellanrum händer det att ett rör eller en kabel i marken grävs av. Men för att förhindra att en olycka sker använder allt fler kraftbolag och markentreprenörer instrument som spårar markförlagt kablage. Vscan, som produkten heter, har en kompass i displayen som visar åt vilken riktning kabeln eller röret går i marken. Det går också att se vilket djup kablaget befinner sig på.

Mer information: http://www.seba-dyn.se/ 

Automatiserade alkotester

Sesame är ett nytt svenskutvecklat och nätverksbaserat system för alkoholtester. Systemet är obemannat och automatiserat – och ett alternativ till slumpmässiga alkoholtester. Senseair har utvecklat en infraröd sensorteknologi för att möjliggöra alkoholtester inom yrkes- och trafiksäkerhet. Testpersonen identifierar sig med ID-kort och andas sedan mot en sensor som kontrollerar att det inte finns någon alkohol i utandningsluften.

Mer information: http://www.hokinstrument.se/

Fjärrstyrd kabelsax

Sladdlös hydraulisk och fjärrstyrd kabelsax anpassad för arbete under jord. M18 HCC75R parkopplas med Bluetooth och en trådlös fjärrkontroll som gör arbetet säkrare eftersom ledningsarbetaren kan hålla avstånd från kabeln. En indikatorlampa på den trådlösa fjärrkontrollen informerar användaren när klippet är klart.

Mer information: http://www.milwaukeetool.se/

Släcker bränder i litiumbatterier

Släckspray som tagits fram för att släcka bränder i litiumbatterier. Lith-EX används främst för att släcka mindre bränder i till exempel batteridrivna handverktyg, mobiltelefoner och surfplattor. Släckmedlet AVD är ett miljövänligt mineral som lägger sig som ett keramiskt skal över det brinnande batteriet och kyler ner branden.

Mer information: http://www.housegard.se/

Sprid ljuset i 180 grader

Amerikanska pannlampan Halo från ONE80Light är enligt lampans svenska distributör den första i sitt slag som ger en ljusbild på 180 grader. Halo har 360 lumen och väger 93 gram, inklusive det uppladdningsbara batteriet. Anpassad för proffsanvändare inom el, bygg och verkstad.

Mer information: http://www.pointex.se/

Innovativ tejp för billigare solcellspaneler

Svenske innovatören Jonas Buddgård har utvecklat en ny tejp för solcellspaneler, som har cirka 25–50 procent mindre silver än tidigare tejper. Det betyder att den nya tejpen, som leder elektrisk ström, sänker tillverkningskostnaderna av solpaneler med cirka 10 procent. Innovationen innebär också att tillverkningen av solcellspaneler förenklas eftersom ett produktionssteg kapas.

Mer information: http://www.jbecotech.se/

Stambyte utan rivning

Finska Pipemoduls metod bygger på att installera nya rör och kablar i skräddarsydda moduler – i stället för att på traditionellt stambytesvis riva väggar. De gamla rören pluggas igen och lämnas på sin plats. Enligt Pipemodul blir kostnaden för stambyten minst 30 procent lägre med deras metod jämfört med konventionella lösningar. En till fördel är att lägenheter i bostadshus inte behöver evakueras vid modulstambyten. Men vad säger Skönhetsrådet och arkitekter om att placera moduler i trapphusen?

Mer information: http://www.pipemodul.com/sv/

Inbyggd fuktsensor

InviSense har utvecklat en extremt tunn sensor som mäter relativ luftfuktighet inuti byggkonstruktioner utan att något ingrepp behöver göras. Den patenterade tekniken är trådlös och har utvecklats i ett samarbete mellan Linköpings universitet och RISE Acreo. 

Mer information: http://www.invisense.se/

Motorkap med kastskydd

Efter ett antal olyckor de senaste åren är marknadens första motorkap med kastskydd extra välkommen för säkrare byggarbetsplatser. För att minimera antalet olyckor stoppas kapskivan på bråkdelen av en sekund av en elektronisk broms om ett kraftigt kast sker. Motorkapen Stihl TS 440 är enkel att använda vid rörkapning: underifrån, i hörn eller vid andra svåråtkomliga ställen.

Mer information: http://www.stihl.se/

Arbetsbyxa för gravida

Arbetskläder formgivna för kvinnor i byggbranschen är något som länge varit eftersatt.  Men nu finns det flera företag som erbjuder kläder anpassade för kvinnor. Ett av företagen är Operose, som bland flera andra klädesplagg har tagit fram en arbetsbyxa för gravida som finns som målarbyxa och vanlig arbetsbyxa. Byxorna har samma funktion som en vanlig byxa plus att den har plats för en gravidmage.  

Mer information: http://www.operose.se/

Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedalj

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.