Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2019

Här är finalisterna till Nordbyggs Guldmedalj 2019

Nordbyggs Guldmedalj för årets hetaste produktnyhet är ett samarbete mellan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Den har delats ut varje år sedan 2010. Nu presenterar vi årets finalister.

Publicerad: 1 mars 2019, 09:02

Ämnen i artikeln:

Nordbyggs guldmedalj

Innehåll

 

Järnkoll på fukten

Svenska InviSense ligger bakom en innovation som används för att mäta fukt på ett nydanande sätt. Tunna passiva sensorer håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Den patenterade tekniken är trådlös. Data sparas i InviSense molntjänst och skapar mätdata för analys av fuktutveckling i byggkonstruktioner. Invisense produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och RISE Acreo.
Mer information: http://www.invisense.com/ 

Fixar skadade gängor

Silbertool används för att reparera skadade gängor i mekaniska kon- struktioner – genom att rulla och forma gängor- na tillbaka i originalskick. Verktyget fungerar utan att några andra hjälpmedel behövs. Beroende på den skadade gängans diameter monteras olika stora rullar i verktyget. Verktyget roteras sedan runt arbetsstycket och formar gängan.
Mer information: http://silbertool.com/the-rolling-process 

Klimatsmart konstruktionslim

Alla byggare känner till PL400. Med tillägget Perfekt är PL400 numera ett lim, som är certifierat enligt Byggvarubedömningen, Sunda Hus, Basta och listat i Svanens miljömärkning. PL400 Perfekt är dessutom, enligt Illbruck, både snabbare och starkare än den klimatosmarte föregångaren och fäster direkt på de flesta förekommande byggmaterial utan att någon tving behövs. PL400 Perfekt luktar inte och förstörs inte om det fryser.
Mer information: http://www.illbruck.com/ 

Minidammsugare i dammklass M

Festools CTM MIDI I är den första kompakta dammsugaren för hälso- farligt damm i damm- klass M. Minidammsu- garen har en volym på 15 liter och har automatisk avkänning av sugslangen, vilket gör att den automatiskt ställer in sig på rätt sugslangsdiameter. Med integrerad Bluetooth- teknologi startar damm- sugaren automatiskt via Bluetooth-batteriet eller fjärrkontrollen. Finns även som CTL MIDI I och CTL MINI I, bägge som L- klassade. Dammsugarna finns ute i handeln från och med januari 2019.
Mer information: http://festool.se/ 

Leder värme bättre än koppar

Energisnåla värmepaneler som baseras på nanoteknik och består av extremt tunna nanorör som innehåller kolatomer. Enligt Degreen, det holländska företaget bakom produkten, leder panelerna värme 15 gånger bättre och har 1 000 gånger högre kapacitet än koppar. Värmepanelerna kräver ingen installation och ansluts enbart med elkontakt. Panelernas livslängd är, enligt företaget, mer än 30 år och är i första hand anpassade för bostäder, kontor, köpcenter och offentliga lokaler. Panelerna styrs med termostat och kan fjärrstyras via en app i mobiltelefon och dator.
Mer information: http://greenproo.com/ 

Skjuter pilar för bättre vägsäkerhet

Ökad säkerhet för vägarbetare kräver tydliga varningsskyltar. Den senaste i raden av dessa är en utskjutbar ljuspil som ska öka avståndet mellan fordon och vägarbetare. Ljuspilen sätts på beläggningsmaskiner och tydliggör för trafikanterna hur de håller rätt avstånd till vägarbetaren. Ljuspilen har utvecklats i ett samarbete mellan ATA och Skanska och har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.
Mer information: http://www.ata.se/

Säg nej till vattenskador

Vattenmätarskåp med inbyggd vattenfelsbrytare från Thermotech minskar risken för stora vattenskador. Skåpet finns i två varianter: en för villa och en för flerbostadshus.

Eftersom systemets olika delar kommunicerar trådlöst krävs ingen behörig elektriker för installationen. Centralenheten ansluts till ett 230-volts eluttag med en 12 volts DC-adapter. Kan kompletteras med upp till 16 stycken trådlösa vattendetektorer.
Mer information: http://www.thermotech.se/

Minst 1000 kapningar

Diamantklinga i massivt stål som, enligt tillverkaren Lenox klarar minst 1000 kapningar och har upp till 30 gånger bättre hållbarhet än traditionella (vävburna) kapskivor. Kan användas för att kapa de flesta typer av stål, som till exempel: rostfritt stål, armeringsjärn, gjutjärn, plåt, aluminium med mera. En stor skillnad mot vävburna skivor är att diamantklingan bibehåller samma djup i kapningen under hela sin livslängd.
Mer information: http://fs-w.de/

Klimatsmart cellulosaisolering

Den svensktillverkade isoleringsskivan iCell Skiva har låg miljöpåverkan och lanserades nyligen i tre nya tjocklekar – 120, 145 och 170 millimeter. Används som tilläggsisolering och inom nyproduktion. Isoleringsskivan är tillverkad av cellulosa (återvunna papperstidningar). Byggindustrin testade den på Nordbyggsmässan och kan intyga att den är ett bra arbetsmiljöval eftersom den dammar minimalt. iCell finns även som lösull.
Mer information: http://www.icell.se/ 

Dieselvärmare med infrateknik

Dieselvärmare utrustad med infravärmeteknik där värmen strålar i stället för att produceras med luft och fläkt. Värmen ackumuleras in i material och föremål, där golv, väggar, maskiner och verktyg fungerar som element. Effekten blir att värmen sprids bra och stannar kvar längre i lokalen i jämförelse med uppvärmning med en traditionell dieselvärmare. Eftersom avgaserna som släpps ut är förhållandevis rena krävs endast normal ventilation. Styrsystemet kräver 230 volt.
Mer information: http://rexnordic.com/sv

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.