Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Här är stockholmarnas favorit

Publicerad: 2 juni 2017, 07:14

Modellvillan i Enskede är årets Stockholmsbyggnad 2017.

Stockholmarna har röstat fram sin favorit i tävlingen om Årets Stockholmsbyggnad 2017. Det blev Modellvillan i Enskede som tog hem priset.


Sammanlagt kom det i år in nästan 10 300 röster, jämfört med knappt 4 900 förra året. Vinnaren Modellvillan fick drygt 4 600 av rösterna.

Det är åttonde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

Så här lyder juryns kommentar om vinnaren:

”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera”.

Modellvillan är ritad av Arkitema Architects. Byggherre är Titania.

- Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad. Utmaningen var att skapa ett traditionellt hus med ett samtida uttryck som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Resultatet blev ”tradition with a twist” och det är fantastiskt kul att grannar och folk i området gillar huset, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

- Att Modellvillan får Stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden som ersatt en sliten industrilokal kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev