tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Hon är årets vinnare av Guldhuset

Publicerad: 26 april 2019, 12:13

Klara Jonsson tog emot priset på CMB i Göteborg.

Klara Jonsson på Urbanista Stad är årets unga ledare utsedd av CMB.

Ämnen i artikeln:

Guldhuset


CMB, Centre for management of the built environment, kopplat till Chalmers i Göteborg, delar varje år ut priset Guldhuset. Årets vinnare är Klara Jonsson, delägare i Urbanista Stad. Under prisutdelningen brukar vinnaren hålla ett tal, men Klara Jonsson valde istället att presentera sina tankar i dialogform tillsammans med moderatorn.

– Jag valde dialogformen eftersom det speglar mitt ledarskap på ett bättre sätt. Det som jag gör är ingen raketforskning utan handlar mycket om att jag försöker lyssna och vara närvarande. Jag försöker förstå vad som är viktigt och driver den person som jag har framför mig just nu och försöker jobba prestigelöst, berättar hon för tidningen Byggindustrin.

Läs om de övriga som nominerades till Guldhuset i år

Guldhuset tilldelas en person som under flera år har utmärkt sig som en god och framgångsrik ledare inom företag eller projekt. Priset ska gå till en person under 40 år som bedöms ha stor potential till fortsatt god utveckling som ledare. Vinnaren ska även bemästra förändringsarbete, medarbetarrelationer, kundrelationer, affärsmässighet och måluppfyllelse. Förmågan att leda i gränsöverskridande samarbeten är särskilt viktigt, enligt CMB:s kriterier. Priset ska kort sagt stimulera utvecklingen av ledare inom samhällsbyggnadssektorn.

– Jag satt mitt i ett ledningsgruppsmöte om Hisingsbron när de ringde från CMB för att meddela att jag hade vunnit. Jag blev såklart jätteglad, säger en stolt Klara Jonsson.

Hon startade företaget Urbanista Stad tillsammans Catharina Migell, 2016. Företaget som erbjuder konsulttjänster inom främst mobilitet och stadsutvecklingsprocesser, har nu vuxit till sex medarbetare i Göteborg. Förutom att utveckla företaget är Klara Jonsson engagerad sedan 2017 som koordinator i projektet Hisingsbronsamverkan där många projekt samsas på samma geografiska yta.

På frågan om hon har några förebilder i sitt ledarskap svarar Klara Jonsson att hon har inspirerats av många.

– Många är duktiga på något och jag har plockat med mig guldkornen. Jag känner mig väldigt inspirerad av alla som driver företag på ett framgångsrikt sätt, det kräver bredd och kompetens och att man kan blicka framåt, attrahera och behålla medarbetare och samtidigt vara lönsam.

Hennes nuvarande samarbetspartner i Urbanista, Catharina Migell, har också betytt mycket.

– Hon var min chef på WSP och är väldigt duktig på att låta andra komma fram med lösningar som hon stöttar.

Klara Jonsson beskriver att hon själv aldrig haft en chefsroll, men att hon i de flesta sammanhang snabbt får rollen som en stark informell ledare.

– Jag brukar ofta vara den som får en diskussion att komma framåt och har lätt att hitta nya infallsvinklar.

Guldhusets jury:

Kicki Björklund, Ordförande CMB samt vd Bostadsbolaget

Catharina Elmsäter-Svärd
Vd,  Sveriges Byggindustrier

Christine Räisänen
Professor, Chalmers tekniska högskola

Tina Karrbom Gustavsson
Docent, Kungliga Tekniska högskolan KTH

Rickard Silverfur
Chef utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige

Tommy Lenberg
Vd, Byggherrarna Sverige AB

Magnus Höij
Vd, Innovationsföretagen

Lena Stark
Vd, Byggindustrin och Fastighetsnytt/Business Arena

Bengt Christensson (sekreterare)
Vd, CMB

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev