Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

HSB-projekt vinner Kasper Salinpriset

Publicerad: 30 november 2016, 10:45

Bild 1/2  HSB:s Studio 1 i Örgryte vann 2016 års Kasper Salinpris.

Foto: Ulf Celander

HSB:s Studio 1 i Örgryte vann 2016 års Kasper Salinpris på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm på tisdagskvällen. Den arkitektoniska höjden på projektet och samklang med den omgivande naturen bidrog till segern.


”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats”, motiverade Kasper Salinjuryn valet av Studio 1.

Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som sade att arkitekturen är särskilt viktig ”eftersom den vill något mer med samhällets utveckling och det vi har gemensamt”.

På plats på Cirkus fanns förutom arkitekten Johannes Norlanders team också en av HSB:s bosparare som kunde flytta in i juni i år.

– För mig var Studio 1 ett självklart val. Vårt hus har något så ovanligt som skönhet både på utsidan och insidan. Det är en fröjd att få bo och leva i ett så vackert och smakfullt hus, säger Yngve Karlsson.

Övriga nominerade till Kasper Salin 2016 var Nötkärnan vårdcentral i Bergsjön, Bro galopp i Bro och Råå förskola i Helsingborg.

Övriga priser som delades ut på galan var Bostadspriset, som gick till flerbostadshuset Katcha i Industrilandskapet i Norrköping, Frihamnen i Göteborg som vann Planpriset, Guldstolen som gick till Stockholmsrestaurangen Gazette och Jonas Bohlin för sin inredning, Sienapriset till Sydväst, Tullhusstranden i Simrishamn, för bästa landskapsarkitektur, Villapriset till privatbostaden Mölle by the Sea och kritikerpriset till arkitekterna och författarna Laila Reppen och Cecilia Björk.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.