Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Involverade medarbetare ger Veidekke försprång

Publicerad: 27 februari 2014, 23:00

Bild 1/2  Jenny Johansson, projektchef på Veidekke, tycker att MI är ett intressant arbetssätt. Foto: Mattias de Frumerie

Foto: Mattias de Frumerie

Medarbetarinvolvering (MI) är den röda tråden i byggföretaget Veidekkes verksamhet. Det lean­inspirerade arbetssättet har tre bärande delar: team, VDC och involverande planering. Nu nomineras Veidekkes arbetssätt till Årets Leanbyggare 2014.


Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

I Veidekkes etablering vid Stigbergsgaraget på Södermalm i Stockholm är det ordning och reda. På väggen sitter de fyra produktionsplaner som projektet använder sig av parallellt. Det är huvudtidplanen för hela projektet, den rullande fyra veckors-tidplanen, veckotidplanen och dagsplaneringen.

– Har man tydliga mål och en medarbetarinvolvering så fungerar projektet bättre, säger Jenny Johansson, projektchef på Stigbergsgaraget.

Bilder på väggarna i matsalen vittnar om det gedigna teamuppbyggande-arbete som inledde projektet. Gemensamma mål och delmål, uppförandekoder och regler för arbetsplatsen har tecknats ner av medarbetarna gemensamt. Teamet är oerhört viktigt i Veidekkes arbetssätt. Utan det fungerar inte de andra två benen som utgör grunden i företagets lean-inspirerade arbetssätt.

Det andra benet är VDC (Virtual Design and Construction). Det innebär att man drar nytta av virtuella modeller i projektet. Här är något som företaget kallar ICE-möten (Integrated Concurrent Engineering) bärande. Det innebär att alla inblandade projekterar tillsammans samtidigt. Enligt Emile Hamon, som är ansvarig för Veidekkes MI-arbete, kortar arbetssättet tiden mellan fråga och svar avsevärt, från 2–3 veckor ner till

10 minuter och innebär en tydlig besparing.

På Stigbergsgaraget genomfördes projekteringen i ICE-möten där alla, entreprenörer, konsulter och beställare träffades en heldag i veckan och gemensamt projekterade fram garaget. Björn Randen, projektingenjör, tycker att det är stor skillnad att arbeta på det här sättet jämfört med en mer traditionell arbetsordning.

– Det är roligare framför allt. Det är mycket lättare att kommunicera när man sitter tillsammans och jobbar. Man får svar direkt i stället för att få vänta i veckor. När alla har varit med i projekteringen så blir det heller inga överraskningar. Man får en helhetsbild som man inte har annars, säger Björn Randen.

Den tredje delen i Veidekkes arbetsmodell är involverande planering för att minska spill.

– Vi har olika planeringshorisonter, berättar Emile Hamon.

Det är dessa planer som sitter uppe på väggen i Stigbergs­garagets matsal. Där anges tydligt vem som ska göra vad och när och hur.

– På så sätt skapar vi engagemang. Alla får möjlighet att se och ha synpunkt på om planeringen är rimlig. Det ska inte bara vara platschefen som tänker planering. Det är också ett sätt att ta tillvara den kunskap som finns hos alla i projektet, säger Emile Hamon.

Den involverande planeringen innebär också en tydlig mötes­struktur. På Stigbergsgaraget, liksom andra projekt inom Veidekke, har man bland annat veckomötet då alla i projektet träffas. Alla får samma information samtidigt och får möjlighet att ha synpunkter på om det som ska göras är möjligt att genomföra.

– Skulle vi inte ha den här planeringen och mötena, som är lite tröga i början men som blir ett självgående maskineri så småningom, tror jag att vi skulle behöva lägga mycket mer tid på brandkårsutryckningar, säger Jenny Johansson.

Varje möte avslutas med att man uppmärksammar vad som har fungerat bra, vad som behöver utvecklas och vad man ska skippa i framtiden.

På Veidekke löper MI-arbetet som en röd tråd genom hela processen från marknad till garanti.

– På varenda rutin finns en förbättringsknapp. Det är ett webbsystem som leder till ett formulär där man kan fylla i hur något skulle kunna göras på ett bättre sätt, säger Emile Hamon.

Liknande system finns för att rapportera avvikelser löpande under projekten.

MI-arbetssättet går hand i hand med HMS-frågorna (Hälsa, Arbetsmiljö och Säkerhet).

– MI säkerställer bra planer och ger ordning och reda i projektet – det som är en förutsättning för en god arbetsmiljö bland annat genom att man undviker stress, säger Emile Hamon.

Även här finns ett webbaserat rapportsystem. Alla tillbud av något slag ska rapporteras så fort de har inträffat och varje vecka sammanställs statistik för projektet.

På Stigbergsprojektet tycker man att MI och det lean-tänkande som ligger bakom arbetssättet är viktigt.

Markus Burman, projektledare för beställaren Stockholm Parkering, ser en stor fördel med att han som byggherre i det här projektet kan vara med och samverka med alla i projektet – inte bara med projektledningen. Som beställare försöker han att vara med på alla viktiga möten för att korta ledtiderna i projektet.

Veidekke i korthet

■ Veidekke är Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag med en omsättning på cirka 23,8 miljarder kronor. I Sverige har bolaget omkring 1 200 anställda och en omsättning på cirka 4,6 miljarder kronor 2012.
■ Företaget är noterat på Oslobörsen och har en bred ägarstruktur med i huvudsak institutionella ägare. Veidekke har fokus på lönsamhet och har inte gått med förlust sedan 1936.  
■ Målen för hälsa, miljö och säkerhet är lika viktiga som de ekonomiska målen.
■ Veidekkes arbete genomsyras av ett Lean-baserat arbetssätt kallat Medarbetarinvolvering (MI). Arbetssättet har tre bärande delar: Teamet, VDC (Virtual Design and Construction) och Involverande planering.

Årets Leanbyggare i korthet

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Årets Leanbyggare 2014 är utmärkelsens fjärde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM och Ytterbygg.

Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2014.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.