Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Joanna Eriksson vinnare av aluminiumpriset

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Joanna Eriksson från Kalmar vann Aluminium Design 2006. Hon vann för sitt förslag Bladvila, en parkbänk i aluminium. Priset delades ut häromveckan i Svensk Forms lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Prisutdelare var Johan Lindau, vd för Blå Station.
Juryn bestod av: Tor Zetterström, Sapa Profiler AB, Anna Evferlund, Ikea, Erik Lundh, Källemo AB, Tomas Arvidsson, ProfilGruppen AB, Hans Frisk, Aluminiuminstitutet, Dag Holmgren, professor i design, Ingenjörshögskolan i Jönköping och Per Tegnemo, Mönsterås Metall.
Juryns motivering lyder:
- Poesi i aluminium, ja, så lyriskt kan parkbänken Bladvila beskrivas när den kastar sin skugga av bladverk. Här kan den som behöver vila också låta tankarna fara en stund. Bladvila är en traditionell soffa i nytt utförande som på ett vackert sätt harmonierar med naturen. Formspråket är fräckt och okonventionellt men ändå vänligt och inbjudande. Soffan, som skapats i ett enda stycke för utemiljö, blir ett smycke för parken eller trädgården.
Så sammanfattar juryn sin motivering till förstapriset.
Hedersomnämnanden gick till Stabilizer och Profilbilen. Den förstnämnda är skapad av Dan Sunaga och Junichi Tokuda, HDK. Ur en profil fås alla delarna till bokhyllan Stabilizer, som är möjlig att måttbeställa i massproduktion. Hyllorna kan med ett enkelt handgrepp flyttas till önskad höjd utan att lämna synliga hål efter sig. Fästanordningarna döljs av konstruktionen.
Profilbilen, designad av Mattias Sjöberg, är en uppdragbar leksaksbil. Juryn tilltalades av den utmanande formen.
Det var för fjärde året i rad som aluminiumpriset delades ut av branschorganisationen Svenskt Aluminium och klustret Alumuniumriket. Tävlingen är en idétävling öppen för alla som vill formge nya produkter med aluminium som huvudmaterial. Totalt kom det in 52 bidrag för bedömning.
Vinnaren får en prototyp till ett maximalt värde av 100 000 kronor.

Marianne Silén

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.