Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Johan Celsing vinnare av myndigheters nya hus i Visby

Publicerad: 26 maj 2008, 13:18

Riksantikvarieämbetet och Riksutställningars nya hus på A7-området i Visby har ritats av arkitekten Johan Celsing. Priset delades häromveckan ut på Kulturhuset i Stockholm.


Juryns motivering lyder: ”För ett ovanligt konsekvent genomfört arkitektoniskt koncept och för ett mycket elegant utnyttjande av betongelement för att skapa en egen och platsspecifik karaktär” går Betongvaruindustrins arkitekturpris 2008 till Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar, till Johan Celsing Arkitektkontor, Johan Celsing, handläggande arkitekt och Ibb Berglund, byggherre är Nordisk Renting.

- Vi bedömer att det vinnande förslaget ger oss arbetsplatser som på ett bra sätt stöder vårt framtida uppdrag. Det stämmer väl överens med vår vision av en myndighet som jobbar för kulturarv i tiden, säger riksantikvarie Inger Lilliequist.

Johan Celsings vinnande förslag har en elegant tydlighet och uppfyller våra förväntningar på en byggnad med arkitektonisk karaktär, tidslöshet och möjlighet att fylla med mångskiftande, funktionell och konstnärlig verksamhet, säger Riksutställningars generaldirektör Ann Follin.
Den nya byggnaden består av två byggnadskroppar som möts och vävs samman i en gemensam entréhall.

- Riksantikvarieämbetets byggnad är på tre våningar och Riksutställningars del är två våningar, säger arkitekt Ibb Berglund, Johan Celsing Arkitektkontor, till Byggindustrin.

Som ett tecken för de olika verksamheterna kommer byggnadens olika delar ha olika kulörer. Riksutställningars lägre byggnad är mörkare och Riksantikvarieämbetets högre byggnad är ljusare. Båda fasaderna har stora fasta glas.

De två horisontella byggkropparna är kopplade till varandra genom en gemensam inbyggd entréloggia. Ytterväggarna består av 7,2 meter långa sandwichelement med kraftig relief, påminnande om gotländsk sten. Genom att låta stommen stå innanför elementen hellre än att trä den igenom dem förstärks fasadens karaktär ytterligare. Så till exempel sjunker fönsterbanden djupt in i ytterväggen och horisontaliteten understryks.

Att gjutformen är en katalogprodukt är här ett exempel bland många på hur byggteknik konsekvent nyttjats för att skärpa det arkitektoniska uttrycket.

Betongytan exponeras även inåt där pelare och väggar lämnats omålade och taken bara delvis täcks av ljudabsorbenter. Rummen har generös takhöjd och flödande dagsljus. I kombination med textilier i inredningen och trä i fönsterpartier mot gårdarna skänker betongen interiören en varm känsla i materialet.

Fakta
Hyresvärd: Nordisk Renting
Arkitekt: Johan Celsing
Byggentreprenör: Peab

Bildtext: Nybyggnaden för Riksantikvarieämbete och Riksutställningar i Visby skapad av Johan Celsing vann Betongvaruindustrins arkitektpris 2008.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.