Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Kasper Salin – här är de nominerade

Publicerad: 18 februari 2020, 07:30

Brf Viva i Göteborg är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset.

Foto: Riksbyggen

Fyra byggnader är nominerade till det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Vi listar hela startfältet.


Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I år lyfts de nominerade fram på Business Arena Umeås Framtidsforum tisdag klockan 12.10. Själva priset delas sedan ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 10 mars.

De nominerade är:

• Adolfsbergsskolan – Knivsta Kommun – LLP arkitekter

• Kv. Stenhöga – Solna – Tham Videgård

• Brunstorp – Huskvarna – Arrhov Frick

• Brf Viva – Göteborg – Malmström Edström

Motiveringarna

Adolfsbergsskolan, Knivsta Kommun
Arkitekt: LLP arkitekter

”Genom stark samverkan mellan arkitekt och beställare har planlösningar tagits fram utifrån funktionsdialog. Resultatet är en robust, tydlig skola med ljusa och generösa ytor som landar väl i landskapet. Med hög inlevelse och ett pragmatiskt förhållningssätt till en låg budget tillför Adolfsbergsskolan många kvaliteter och upplevelser för såväl stadsdelen som för dess elever och personal.”

Kv. Stenhöga, Solna
Arkitekt: Tham Videgård

”Som tillägg i en stadsdel under utbyggnad markerar kontorsbyggnaderna en central punkt i kvarteret. Tydligt skulpterade volymer, fasader i ljust tegel, eleganta detaljer, goda ljusförhållanden och stora stadsmässiga och rumsliga kvaliteter bidrar till ett trivsamt kvarter. Alla tak nyttjas och hållbarhet präglar byggnaden som har ambition att hålla över lång tid.”

Brunstorp, Huskvarna
Arkitekt: Arrhov Frick

”På tidigare ratad tomt, intill E4 utanför Huskvarna, åstadkommer arkitekten attraktiva bostäder mot ny målgrupp. Genom tät dialog mellan arkitekt, byggherre och konstruktör skapas specifik typologi med stora lägenheter – som komplement till utbudet villor i området. Loftgångar och inklädda entréer används som bullerskydd samtidigt som balkonger och terrasser öppnar upp mot Vättern. Projektet visar möjligheter och alternativ för dagens bostadsbyggande.”

Brf Viva, Göteborg
Arkitekt: Malmström Edström

”Arkitekten har skapat ett komplex – med många bostäder och lokaler på en otillgänglig sluttning och med hållbarhetsfokus kopplat till projektet. Tydliga sekvenser av privata och mer offentliga zoner samt generösa gemensamma lokaler som vinterträdgård, cykelgarage och arbetsplatser, liksom de gårdar som binder samman byggnaderna till en sammanhållen helhet tillför platsen stora kvaliteter.”

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.