Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Krogar och hudvård inredningsbäst

Publicerad: 18 oktober 2016, 09:18

Fyra gör upp om priset Guldstolen, som delas ut av Sveriges Arkitekter för bästa inredningsarkitektur.


Det är inredningen i tre krogar och en hudvårdsbutik som gör upp om segern. Tre av dem ligger i Stockholm och en i Göteborg

– Juryn har nominerat fyra starka inredningar som alla på ett utmärkt sätt lever upp till prisets krav på en kombination av innovation och funktion. Gemensamt är en stor omsorg om detaljerna och att de har getts ett unikt uttryck som bottnar i den verksamhet som bedrivs i lokalen, säger Daniel Golling, talesperson för Guldstolsjuryn.

De nominerade är:

Aesop SoFo, butik, Stockholm

Ur juryns motivering: ”Aesops senast öppnade butik i Stockholm besitter den främsta egenskap som utmärker all arkitektur, skapad utifrån målet att vara spektakulär: framför det blygsamma fönstret håller flanörerna tillbaka sina steg och de böljande väggarna i alfanér suger in besökare i lokalen.”

Arkitekter är Fredric Benesch SAR/MSA och Katarina Lundeberg SAR/MSA MAA på In praise of shadows, byggherre Aesop.

Bar Central, Stockholm

Ur juryns motivering: ”Färg- och materialval helt renons på ängslighet har gjort Bar Central till en inredning som inte löper risk att beröras av mat- och inredningstrendernas snabba svängningar. Inredningen manar fram föreställningar om anrik centraleuropeisk kafé- och restaurangkultur.”

Arkitekt är Fredrik Stenberg A/MSA på Uglycute, byggherre Vinomati.

Koka, restaurang, Göteborg

Ur juryns motivering: ”I kontrast till de utstuderade möbelvalen och inredningsdetaljerna framträder de stora greppen tydligare. De är få och samspelar synnerligen väl. Västsvensk gastronomi med västsvensk inramning.”

Arkitekter är Johan Olsson samt arkitekter SAR/MSA Per Bornstein och Andreas Lyckefors på Bornstein & Lyckefors Arkitekter, byggherre Restaurang Kock & Vin.

Luzette, restaurang och butik, Stockholm

Ur juryns motivering: ”Luzette utstrålar den självklarhet och tidlöshet som kommer av att dess arkitekt har en erfarenhet och lyhördhet för uppdraget och miljön som gör att han både är i fas med sin samtid och bidrar till att forma den.”

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.