Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Kvarteret Limnologen vann Samhällsbyggarpriset

Publicerad: 26 oktober 2010, 19:02

Årets Samhällsbyggarpris gick till Kvarteret Limnologen i Växjö. "Projektet är ett utmärkt exempel på modernt träbyggande och tillvaratar väl tidigare erfarenheter och bidrar med vidare utveckling" var del av juryns motivering.


Stora Samhällsbyggarpriset 2010 delades ut i samband med Samhällsbyggardagen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Priset tilldelas "ett byggnadsverk eller en anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhälls­byggnads­processen".

Kvarteret Limnologen omfattar fyra bostadshus med åtta våningar uppförda av trä vid sjön Trummeln i Växjö och har inriktats på utveckling och lärande kring träbyggnadsteknik. Ett stort antal forskningsprojekt har varit kopplade till byggnadsprojektet med studier av processfrågor, kvalitets- och miljöarbete, ekonomi och tekniska lösningar.

Byggherre har varit Midroc Property Development och arkitekt har varit ArkitektBolaget Kronoberg.

Karin Skiöld på Midroc tror att de vann priset för att de har visat att man kan bygga höga hus i trä, med massiv trästomme.

– Limnologen är Sveriges högsta nybyggda bostadshus i trä, så det är ett pionjärarbete.

Vad innebär priset för er?
– Det sporrar oss att jobba vidare på den inslagna vägen; att vara en långsiktig samhällsbyggare.

Juryns fulla motivering löd: "Arkitekturen visar och uttrycker temat träbyggande genom att exponera trä i fasaderna och de generösa balkongerna vilka bidrar till ett intryck av lätthet. Teknikstudierna visar att man klarar högt ställda krav på ljudisolering och frihet från vibrationer.Produktionen har genomförts under torra förhållanden tack vare en innovativ metod för väderskydd som följer bygget allteftersom det reses.Projektet är ett utmärkt exempel på modernt träbyggande och tillvaratar väl tidigare erfarenheter och bidrar med vidare utveckling."

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.