Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Lydmar Hotel fick ROT-priset 2009

Publicerad: 4 juni 2009, 09:04

Årets ROT-pris gick till Lydmar Hotel i Stockholm och delades häromdagen ut av juryns ordförande Anna-Greta Leijon. Priset delas årligen ut av Stockholms Byggmästareförening för bästa ombyggnaden, innefattande bland annat nytt användningsändamål, yrkesskicklighet och god ekonomi.


Fastigheten som i folkmun kallats Edelstamska huset byggdes ursprungligen 1829 och fick på 1880-talet de kända friserna i fasaden från palatset Makalös, som brann 1825. Byggnaden har nu ytterst varsamt totalrenoverats så att byggnadens särdrag har beaktats. Samtidigt har alla krav på teknik och säkerhet tillfredsställts. Helt nya installationer och stora invändiga ombyggnader har skett för att bli ett hotell med totalt 46 rum. Även fasaden har totalrenoverats. Byggherren, Fastighets AB Ostindiefararen, har ställt högsta krav på ombyggnaden av fastigheten som en gång i tiden var bostäder, och senare kontor.

– Huset med sina fyra friliggande fasader och parken intill och med utsikt både mot Stockholms Ström och Nybroviken, lämpade sig perfekt för hotellverksamhet, säger fastighetsägaren Johan Nordström.

– Hotellet ska bli ett vattenhål för stockholmarna, även om våra gäster till 80 procent är internationella. Vi har lagt stor omsorg på blandningen av nytt och gammalt när det gäller inredningen som är gjord av Erik Nissen Johansen, Stylt Trampoli, Göteborg. Ventilationen är den bästa tänkbara – och tyst! Ljudisoleringen är hög. Rummen med sina höga takhöjder och många fönster ger ljus och rymd. Nästan alla badrum har fönster. Tråkiga korridorer finns inte. När man träder ut ur hissen möts man av ett stort rum – ett välkomnande vardagsrum. Hit ska gästerna komma och kunna slappna av – precis som i ett hem, säger Pelle Lydmar, som noga undvikit typiska hotelldetaljer, som till exempel snurrande glasdörrar i entrén och stora pråliga fasadskyltar. Konst- och fotoutställningar samt musikarrangemang är redan tradition i hotellet som slog upp portarna i oktober förra året.

– Detta har varit en komplicerad men rolig entreprenad med en mycket kompetent och involverad beställare, säger Lars Ericsson, från entreprenören JM Entreprenad AB.

Arkitekt har varit Sweco Architects, Torbjörn Ericsson, m fl. Ombyggnadskostnaden uppgår till cirka 60 miljoner kronor och den totala ytan bta är på 4 205 kvm.

Juryns motivering:

”2009 års ROT-pris tilldelas kv Sillhovet 3, Edelstamska palatset, med följande motivering:

Genom ett tidigt samarbete mellan brukare, byggherre och arkitekt har, i ett av Stockholms vackraste och mest centrala lägen, ett nedslitet kontorshus omvandlats till ett nytt hotell som håller världsklass. De smakfullt inredda rummen har utsikt mot Strömmen, Stockholms slott, Nybroviken och Strandvägen.

I ombyggnaden av Edelstamska palatset har man lyckats kombinera ny teknik av högsta kvalitet med en välkomnande och trivsam atmosfär för hotellgästerna. Alla installationer är tysta och väl dolda. Hög säkerhet kan erbjudas för internationella gäster och möjligheter till datauppkoppling har setts som en självklarhet. Hotellrummen är grupperade runt vardagsrum, 1800-talssnickerier och stuckatur har återskapats och färgsättningen är återhållen men väl genomtänkt.

Den diskreta tillbyggnaden med terrass och restaurang är öppen för alla och inrymmer även ett toppmodernt kök.”


Juryns ledamöter 2009
Anna-Greta Leijon, ordförande
Jan Wejdmark, Newsec Corporate Finance
Lennart Ericsson, Lennart Ericsson Fastigheter AB
Monica Albertsson, Aros Arkitekter AB
Lars Benon, rektor Globala Gymnasiet

Juryns sekreterare: Lars Ihse, Stockholms Byggmästareförening

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.