Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Malmborgs passivhus vann årets villapris

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Familjen Malmborg och deras passivhus "Villa Malmborg", blev vinnare av 2007 års Villapris. Villapriset delas ut av Paroc Byggisolering i Sverige i samarbete med Växjö universitet och tidningen Byggindustrin. Vinnaren, Michael Malmborg (på bilden) vann 50 000 kronor.


När Rebecca och Michael Malmborg bestämt sig för att bygga sitt drömhus fanns tre krav; det skulle vara energieffektivt, underhållsfritt och sakna "döda ytor". I dag fyra års senare - efter samarbete med Vårgårdahus - bor familjen i Lidköping och i det som blev "Villa Malmborg".

Villa Malmborg är en 170 kvadratmeter, "kubformad" villa med SP-fönster (0.85 u-värde), 50 centimeter tjocka väggar (mineralull och cellplast), 50 centimeter tjockt tak (mineralull och cellplast) och 30 centimeter tjock golv (cellplast, ej golvvärme).  Villan prefabricerades i Vårgårdahus fabrik och restes på två dagar. Idén var att skapa en maximalt energieffektiv villa i enlighet med senaste forskningsrönen om huskonstruktioner och energisparande.

-Vi är inga miljöextrimister, utan vanliga huskunder. Vi bodde i en 70-talsvilla som vi trivdes i, men vi tröttnade på höga elräkningar och så föddes idén till att försöka hitta någon som kunde bygga ett passivhus åt oss, säger Fredrik Malmborg.

Temat och bedömningsgrunden för 2007 års Villapris var "energikloka lösningar". I juryn för Villapriset 2007 ingick: Erik Serrano, professor i Timber Engineering på Växjö Universitet (juryns ordf), Carl-Johan Johansson, professor på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Staffan Åkerlund, chefredaktör för Tidningen Byggindustrin.

Juryns motivering:
"Villa Malmborg och familjen Rebecca och Michael Malmborg tilldelas Villapriset 2007 för sitt personliga initiativ och stora engagemang vid tillkomsten av det nya typhus som bär familjens namn, "Villa Malmborg".

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.