Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Malmö Live vinner Stora Kakelpriset

Publicerad: 25 november 2016, 15:36

Bild 1/2  Malmö Live vann även tidningen Byggindustrins prestigefyllda pris Årets Bygge 2016.

Foto: Adam Mörk

Stora Kakelpriset går i år till Malmö Live. Juryn skriver bland annat i sin motivering att gestaltningen utforskar såväl rumsliga som ytmässiga möjligheter.


Priset delas årligen ut av Byggkeramikrådet till en arkitekt eller motsvarande som svarat för utformningen av byggnadsobjekt i Sverige där keramiska plattor använts på ett sätt som väl tar till vara materialets egenskaper. I år går Stora Kakelpriset till Kristian Lars Ahlmark på Schmidt Hammer Lassen Architects för Malmö Live. Malmö Live vann även tidningen Byggindustrins prestigefyllda pris Årets Bygge 2016.

Läs mer: Malmö Live vinner Årets Bygge.

Byggkeramikrådet och Sveriges Arkitekter arrangerar även den årliga Kakeltävlingen som vänder sig till studenter vid arkitekthögskolor i Sverige. Årets vinnare är Louise Karlsson och Aleksandra Borzecka, Chalmers tekniska högskola med tävlingsbidraget ”Marknaden & Marknaden”. Tävlingsuppgiften var att omvandla Förbindelsehallen i Slakthusområdet i södra Stockholm till en framtida saluhall.

Juryns motivering Stora Kakelpriset

”Ett tydligt och fint illustrerat förslag som på ett intressant sätt använder sig av Förbindelsehallens stora rymd. Fem distinkta landmärken, eller ”folier”, befolkar det stora rummet, tillsammans med en mängd återhållsamt utformade marknadsstånd. Var och en av de fem folierna bär en specifik funktion. De har alla en egen, expressiv geometrisk form, går upp i höjd och är klädda med kakel, en unik färg för varje folie. Greppet ger Förbindelsehallen en ny stark karaktär, utan att förta rummets ursprungliga kvaliteter.

Artefakten förmedlar på ett intressant sätt förslagets skulpturala effekter, där interaktion mellan människor stimuleras på ett lekfullt sätt. Gestaltningen utforska såväl rumsliga som ytmässiga möjligheter där kakel och fog har nyttjats till att skapa en unik artefakt. Ett spel med skenperspektiv, varierade öppningar och en rik färgsättning tar huvudförslaget vidare och visar på förslagsställarens förmåga att fördjupa och detaljera förslaget. Juryn imponeras stort av projektets inlevelseförmåga från det stora rumssammanhanget i staden ned till enskilda detaljer och utförande.”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.