Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Maria Gårdlund får Guldhuset

Publicerad: 28 april 2015, 15:21

Maria Gårdlund, vd och seniorkonsult på Sweco, får utmärkelsen Guldhuset. "Det känns fantastiskt roligt. Jag är väldigt stolt och glad", säger Maria Gårdlund.


I dag fick Maria Gårdlund ta emot priset av stadsutvecklings- och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) under CMB-dagen på Chalmers i Göteborg.

– Jag blir så klart inspirerad till att fortsätta utveckla mitt ledarskap och bli en förebild för andra unga ledare att våga ta på sig en ledarroll, säger Maria Gårdlund.

Det är knappt två veckor sedan hon själv fick veta att det var hon som skulle få utmärkelsen Guldhuset, som vill uppmärksamma unga ledare i samhällsbyggnadssektorn.

Sedan dess har hon hunnit fundera lite på sitt eget ledarskap.

– Det här gör att man tar ett steg åt sidan och funderar på vad man har åstadkommit och vad man är bra på och hur vi jobbar med ledarskap i företaget i dag. Men detta är ingen enmansshow. Det handlar så mycket om vad man bygger för lag runt om kring sig. Jag hoppas att de känner sig stolta också, säger Maria Gårdlund.

Maria Gårdlund har ansvar för 50 konsulter på Sweco Strategy. Där jobbar inte bara ingenjörer utan även etnologer, statistiker, nationalekonomer och stadsvetare.

– Att jag får priset är också ett erkännande av att det behövs andra kompetenser i samhällsbyggnadssektorn. Jag som ekonom står för de lite mjukare värden. Det är viktigt att veta att framtidens samhällen och städer inte enbart handlar om ingenjörskonst, utan att även mjukare kompetenser, som att förstå samhällets utveckling och funktionalitet och mänskliga beteenden, är mycket betydelsefulla, säger Maria Gårdlund.

Guldhuset i korthet

Guldhuset är en utmärkelse för ledare inom samhällbyggnadssektorn som delas ut av CMB i samarbete med tidningen Byggindustrin, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Svenska Teknik- och Designföretagen och Sveriges Byggindustrier.

Guldhuset är en årligen återkommande utmärkelse som instiftades 2004. Tidigare års vinnare är:

■ 2014 Helena Hed, Sweco Environment.
■ 2013 Madeleine Nordenknekt, Liljewall Arkitekter och Karl Sköld, Peab.
■ 2012 Karin Ahlzén, White.
■ 2011 Carolina Wadsten, Vasakronan.
■ 2010 Erik Almgren, Bengt Dahlgren Brand och Risk.
■ 2009 Fredric Kastevik, JM Entreprenad.
■ 2008 Jenny Karlsson, Skanska Sverige.
■ 2007 Fredrik Anheim, NCC Komponent.
■ 2006 Fredrik Friblick, Prolog Bygglogistik.
■ 2005 Joachim Hallengren, NCC Property Development.
■ 2004 Lise-Lott Söderlund, BSK Arkitekter och Thomas Erséus, WSP Europe.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.