Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Moelven Eurowand vill ha lite hårdare nypor

Publicerad: 6 oktober 2010, 08:02

Leanpriset: Moelven Eurowand har fördubblat produktiviteten i en av sina två fabriker.


– Vi arbetar på ett strukturerat och dokumenterat sätt, som vi förbättrar hela tiden. Det ska vara enkelt och roligt, inte byråkratiskt och svåröverskådligt.

Det säger Peter Lindberg, vd för Moelven Eurowand. Själv använder han aldrig termen lean, även om många skulle säga att det är utmärkande för förändringsarbetet på Moelven Eurowand.

Företaget arbetar med bygginredning för kontor, närmare bestämt väggsystem och de metoder som krävs för att väggsystemen ska passa in i byggprocessen.

– Vi möblerar rummet med vårt system, säger Peter Lindberg.

När han talar om att möblera syftar han inte på bord och stolar utan just på väggar som lätt kan flyttas för att skapa rum i rummet. Väggsystemen kommer in när golvbeläggningen är på plats och taket är målat. Nyttan med det är att det blir lätt att flytta väggar i ett senare skede, när verksamheten eller arbetsstyrkan förändras.

– Därför är det viktigt för oss att komma in tidigt i planeringen. Tyvärr händer det allt som oftast att vi tvingas arbeta samtidigt som andra yrkesgrupper gör sitt jobb, säger Peter Lindberg.

Produkten och metoden är gamla, ändå är systemväggar inte helt kända och etablerade på marknaden.

Enligt Peter Lindberg har Moelven Eurowand ungefär halva marknaden för systemväggar i Sverige, samtidigt som systemväggar totalt har ungefär 30 procent av hela den tänkbara marknaden. Målet är att den andelen ska öka till 50 procent.
Förändringsarbetet började med att Moelven Eurowand tog fram en ny strategiplan för fem år sedan. Därefter har produktiviteten ökat kraftigt. I en av de två fabrikerna har den fördubblats.

För fem år sedan var 30 procent av produkterna standardiserade, nu är andelen 70 procent.

– Vi har just öppnat en ny produktionslina, det hade vi inte kunnat göra utan standardiserade produkter.

Företaget bedriver ett internt arbete med tvärgrupper där man hanterar försäljning, montage och logistik. En projektportal som alla i bolaget kan gå till svarar för total transparens. Alla arbetar varje dag i projektportalen som därmed också svarar för ständig erfarenhetsåterföring.

– Det här är alltså inte något som vi arbetar med ibland utan alla deltar hela tiden, säger Peter Lindberg.

Alla affärssystem har knutits samman och alla i företaget kan alltid se vad som sker.
Byggbranschen behöver mer ordning och reda, anser Peter Lindberg.

– Alla vet ju att branschen måste förbättra sin produktivitet. Då krävs det styrning med lite hårdare nypor. Det handlar om att tjata och tjata.

Han understryker att Moelven Eurowand har lång väg kvar för att nå perfektion.

– Vi har fördubblat produktionen på fem år och ska fördubbla den en gång till under de kommande fem åren. Det leder lätt till växtvärk. Även vi har ibland problem med våra leveranser. Men vi löser det med långsiktighet, säger Peter Lindberg,.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.