Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Noggrannhet gav energipris åt NCC

Publicerad: 30 mars 2011, 07:39

NCC:s beräkningar kom närmast husets verkliga energianvändning.


NCC Teknik vann två av tre möjliga pris för bästa beräkning av förväntad energianvändning i ett nytt flerfamiljshus. Totalt 11 bolag lämnade in 18 kalkyler till tävlingen, som är en del av Sveby-programmet. Programmets syfte är att få branschen att göra energiberäkningar på samma sätt.

Hemligheten bakom NCC Tekniks goda resultat är dess långa erfarenhet av energiberäkningar och ett systematiskt arbete med att ständigt förbättra och utveckla sina metoder. Det anser Kajsa Flodberg, uppdragsledare på NCC Teknik i Malmö.

– Vi är väldigt noggranna med att använda rimliga indata till våra beräkningar, säger hon.

Företaget har tagit fram en intern handbok och uppsättning rutiner för hur de anställda ska hantera indata och andra förutsättningar för energiberäkningarna. Exempelvis kan man inte använda all energi i solinstrålningen eftersom träd och annat skuggar huset. De som bor eller jobbar i byggnaden vädrar också bort en del av värmen när solen gassar in genom fönsterrutorna.

– Vi använder olika datorprogram så det är viktigt att veta hur programmen räknar, vilka parametrar som är viktiga för slutresultatet, säger Kajsa Flodberg.
NCC Teknik har under två år använt Sveby-programmets schablonvärden, som användning av tappvarmvatten, antal personer i byggnaden samt elanvändning.

Men bolaget hade redan tidigare liknande värden att jobba med.

– Tävlingsresultatet visar att det verkar bero mer på vem som beräknar än på själva programvaran. Därför behöver branschen en gemensam redovisningsmodell och terminologi så att energiberäkningar blir tillförlitliga och jämförbara, säger Per Levin, projektledare för Sveby-programmet.

Konflikt kring metoder
Sveby är en förkortning av Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader. Programmet drivs av organisationerna Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier.

Varje företag har hittills haft sina egna metoder för hur de beräknar och mäter energi. Det har ofta blivit konflikter om till exempel hur stor del av energin som får räknas till brukarna och vilka säkerhetsmarginaler som ska användas, 10 procent eller 20.

Bakgrunden är det systemskifte som skedde när Boverket släppte sina nya byggregler år 2006. Då började myndigheten ställa funktionskrav på nya byggnaders energianvändning i stället för materialkrav på husens klimatskärm. Hus får sedan dess högst använda ett visst antal kilowattimmar energi per kvadratmeter och år.

Inom 24 månader efter att bostadshuset eller kontorsbyggnaden tagits i bruk ska såväl mätvärden som en energideklaration redovisas för Boverket. Kraven är höga på att det ska bli rätt.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.