Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Nu börjar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad

Publicerad: 17 maj 2010, 12:25

I dag presenteras tävlingen Stockholmsbyggnad där stockholmarna tillsammans med en jury nominerar och röstar fram sin favoritbyggnad bland de hus som har färdigställts under 2009.


Årets Stockholmsbyggnad arrangeras i samarbete med tidningen Stockholm City, vars stadsbyggnadsskribent Dan Hallemar också sitter i juryn som ska utse tävlingens finalister.

Stockholm City kommer under den period som stockholmarna röstar fram vinnaren, första hälften av juni, att ha stort fokus på stadsbyggande i tidningen.

När juryn utsett tävlingens finalister, i slutet av maj, kommer dessa att presenteras i Stockholm City.

– Det finns ett stort engagemang bland stockholmarna för sin stad. Med priset för årets stockholmsbyggnad vill vi ta vara på intresset för stadsbyggnad och jag hoppas att många stockholmare kommer att rösta på sitt favorithus. Juryn representerar engagerade personer som brinner för Stockholm på olika sätt och med olika bakgrund, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M) i ett pressmeddelande.

Jurymedlemmar
Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd, ordförande i juryn
Teres Lindberg, vice ordförande stadsbyggnadsnämnden
Per Kallstenius, Stockholms stads stadsarkitet
Henrietta Palmer, arkitekt, professor på Konstakademien
Laila Strunke, arkitekt, ordförande Sveriges arkitekter
Martin Rörby, sekreterare i Stockholms skönhetsråd
Dan Hallemar, journalist, Stockholm City och Arkitektur
Alexandra Pascalidou, skribent
Magnus Uggla, artist

Om tävlingen
Utifrån nomineringarna under perioden 17 maj - 24 maj kommer en jury att välja ut 10 stycken finalister som presenteras den 26 maj. Därefter startar en ny process med omröstning bland stockholmarna som slutligen utser en vinnare. De byggnader som kan bli nominerade ska vara färdigställda under 2009, men även om- och tillbyggnader kan nomineras.

Årets stockholmsbyggnad blir ett årligen återkommande pris där stockholmarna kan nominera och rösta fram stora och små byggnader i Stockholm stad: bostadshus, villor, kontor eller köpcentrum. Lokaliserade inne i city likväl som utanför stadskärnan. De utvalda finalisterna är byggnader som bidrar till ett Stockholm i världsklass. Med det menas att det inte bara ska bli ett skönhetspris utan att juryn också ska ta hänsyn till byggnadens miljömässighet, funktion, innovation och betydelse för staden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News