Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Nytt hamnkvarter i Trosa prisat

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Kvarteret Fiskpigan i Trosa har utsetts till 2007 års vinnare av Sveriges Arkitekter Södermanlands pris för god arkitektur. Priset ska främja intresset för god arkitektur bland allmänheten och delas ut till ett projekt som färdigställts de senaste åren.


Kvarteret Fiskpigan är centralt beläget i den historiska delen av staden som är av riksintresse. Det ligger granne med det riksbekanta Bomans hotell och ett stenkast från Trosaån och Östra hamnplan.
Juryns motivering lyder.
- Kvarteret Fiskpigan är exempel på en mycket lyckad men uppkäftig utformning av nya bostäder i en känslig miljö. Skalan på byggnaderna har anpassats på ett fint sätt, med en smula olika formspråk på de olika gatorna. Färgskalan har fångats på ett sätt som både anknyter till sommarstaden och ger en modern och mycket tidstypisk prägel i den gamla trästaden Trosa. Detaljerna är fyndiga och omsorgsfullt utförda och den lilla innergården andas en kvartersgemenskap som säkert kommer att locka till trevlig samvaro på gård och loftgångar.
Byggnaderna omfattar tre våningar med bostäder och handelslokal och ersätter en tidigare restaurangbyggnad. En tidigare parkering har tagits bort för en smalare gata som är bättre anpassad till miljön.
Hur känns det arkitekt Olof Hulting, Meter Arkitektur AB som varit projektansvarig att ha fått ett så här prestigefullt pris?
- Det känns naturligtvis jätteroligt. Utgångspunkten för gestaltningen var att skapa en gedigen träarkitektur som kunde infogas i kontexten och om möjligt tillföra nya kvaliteter i uttryck och rumsligheter. Husen har traditionell form och traditionella material. Karaktäristiskt är utstickande byggnadselement som svalgångar, balkonger och kupor.

Fakta
Kvarteret  Fiskpigan
Flerbostadshus, Brf 17 lägenheter och butik.
Byggherre: Förvaltnings AB Fiskpigan.
Arkitekt: Meter Arkitektur, Peter Hulting, med Pär Andreasson, Bengt Carlsson, Jesper Embring och Karin Skoglund.
Byggentreprenör: Byggnadsfirman Viktor Hanson, Klas och Mats Johnson. Samordnad generalentreprenad.
Projektledare: Les Arc Fastighetskonsult.
Landskap: 02 Landskap Arkitektkontor.
Konstruktion: ELU Konsult.
Byggkostnad: Ca 65 Mkr.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.