Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Öarna - norra Stockholms nya begravningsplats

Publicerad: 12 september 2010, 20:29

Arkitekttävlingen för en ny begravningsplats och ceremonilokal på Järvafältet avgjordes i fredags.


Av de 111 förslag från hela världen som kommit in blev det vinnande bidraget "Öarna", ritad av arkitekt Kristine Jensens Tegnestue och arkitekt Poul Ingemann genom Kristine Jensen, Line Krath, Anna Rämert och Poul Ingemann.

Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd med ansvar för Stockholms stads kyrkogårdar, juryns ordförande stadsarkitekt Per Kallstenius och förvaltningschef Mats Larsson presenterade vinnaren. Prissumman är satt till 300 000 kronor.

Juryns motivering löd:
"Ett mycket vackert och inkännande gestaltningskoncept som med hjälp av tydliga formelement, men utan stora åthävor, ger platsen karaktär och identitet som begravningsplats. Förslaget bygger vidare på det befintliga kulturlandskapet med stegvisa tillägg på platsens och landskapets villkor. Det finns en stor konstnärlig känslighet i handlaget och en ödmjukhet inför platsen och uppgiften vilket ger förtroende inför fortsatt utveckling av projektet."

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området kommer att starta nu när tävlingen är avgjord. Det första steget i detaljplaneringen är ett program där ett antal frågor kommer att prövas som bland annat handlar om platsens disposition, tekniska förutsättningar, infrastruktur, angörning och tillgänglighet med mera.

Kulturvärden och miljöaspekter som buller, vattenfrågor och naturvärden kommer också att behandlas i detaljplaneprogrammet. Därefter följer en samrådsprocess med boende, sakägare och andra intressenter. Synpunkterna från samråden ska vägas in i den fortsatta processen.

Detaljplanearbetet beräknas pågå under 2010-2011 och ny detaljplan beräknas tidigast vinna laga kraft under 2012. Planering, projektering och byggande av en första etapp tar därefter vid och första gravsättning kan tidigast ske under 2014-2015.

Den fullt utbyggda begravningsplatsen kommer att omfatta 25-30 hektar. Utbyggnaden ska ske i etapper och den första etappen utgörs av cirka 5 hektar.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.