Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Ordning och reda på Lindbäcks

Publicerad: 6 oktober 2010, 08:51

Leanpriset: Lindbäcks ökar kvalitet och effektivitet utan att anstränga sig mer.


Det kunden ser vid besöket är en prydligare och mer välstädad husfabrik. Men arbetet med att införa processen lean design går djupare än så. Det höjer sakta men säkert kvalitén på husen som företaget bygger, stärker varumärket Lindbäcks Bygg och ökar bolagets konkurrenskraft.

– Det måste få ta den tid det tar att införa lean. Det är en mental omställning, ett nytt sätt att tänka hos medarbetarna som kanske skiljer sig från hur man jobbat ett helt yrkesliv, säger Erik Lindbäck, vd på företaget.

Lindbäcks bygger bostäder, flerbostadshus i trä som sätts ihop industriellt i fabriken i Piteå. Moduler med färdiga installationer och ytskikt körs sedan ut och monteras hos kunden, tre till fyra moduler blir en färdig lägenhet. Åtta av tio hus sätts upp i Mälardalen och är vanligtvis hyresrätter och studentbostäder.

Företaget startades 1924 av sågverksägaren och byggaren Frans Lindbäck. Företaget sågade på vintern och byggde på sommaren lokalt i trakten, skolor, bostäder och en Konsum-butik. Dagens fabrikschef Stefan Lindbäck är fjärde generationen som jobbar med företaget.

Intresset för lean design vaknade 2006 när en grupp medarbetare spelade ett lean-spel guidade av Luleå tekniska universitet. År 2008 testas processerna i produktionen. Under 2009 införs lean på allvar.

Varje dag i fabriken börjar med fem minuters möte på lagnivå där varje lag går igenom vilka avvikelser man haft de senaste 24 timmarna från de uppsatta målen för säkerhet, kvalitet och leveranssäkerhet. De avvikelser som laget inte självt kan lösa lyfts till nästa nivå i organisationen.

– Processen går ut på att hålla ordning och på att lära sig av misstag. Vi städar arbetsplatsen, håller ordning på verktygen och strävar efter att göra allt så rationellt som möjligt, säger Erik Lindbäck.

– Det handlar om att höja förädlingsvärdet utan att anstränga sig mer än tidigare. Till exempel att bära en planka en meter istället för fem meter om det är möjligt, säger Erik Lindbäck.

Efter ett drygt år har företaget fått säkrare och mer förutsägbara processer. Kvalitén ökar på produkterna och man är säkrare på att uppnå det kunden har beställt. Därför behöver bolaget inte heller lägga på så stora riskmarginaler på priset, vilket ökar konkurrenskraften.
– Idag hittar vi fler fel tidigt i processen och färre fel vid slutbesiktningen av det färdiga huset, säger Erik Lindbäck.

Att det tar längre tid att införa lean än man kan tro, är en av de lärdomar företaget hittills gjort. Det är också viktigt att avsätta pengar till utbildning och information.

– Och så måste ledningsgruppen ha bestämt sig och vara fokuserad på att lean ska införas, betonar Erik Lindbäck.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.