Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Örebro Universitet först i ByggOpus

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

De första examensarbetena till Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, ByggOpus, har droppat in. Först ut är Örebro Universitet tätt följd av Växjö Universitet. Båda examensarbetena är på 10-poängsnivån och handlar om ballast respektive träbjälklag.


Betong med krossad ballast har generellt sämre bearbetbarhet än betong tillverkad med naturballast. Det beror på att den krossade ballasten innehåller en högre andel finpartiklar. Det visar David Sandberg och Lars Johansson (Örebro Universitet) i examensarbetet Ballastkarakterisering, olika ballasters inverkan på betong.

Deras studie visar dock att en större mängd finpartikler kan i vissa fall ha en positiv effekt på betongen.
Viktor Karlsson och Tommy Wadefur, Växjö Universitet, har provat och gjort beräkningar för att fastställa styvheten hos ett nyutvecklat träbjälklag. Bjälklaget är tillverkat av balkar som limmats samman av ej torkade bräder från stockens yttre delar. Slutsatsen är att böjstyvheten är hög i både primärriktningen och sekundärriktningen jämfört med traditionella träbjälklag.

Examensarbetet heter Utvärdering av styvhetsegenskaper hos ett nyutvecklat träbjälklag av limmade sidobräder.
Alla tekniska högskolor och ingenjörshögskolor med byggprogram har bjudits in till tävlingen och den sex personer starka juryn brukar ha en diger bunt examensarbeten att gå igenom på såväl 10 poängs- som på 20 poängsnivån.

-Det kommer ett 25-tal bidrag varje gång och examensarbetena brukar hålla en hög teknisk nivå. Tävlingen är mycket viktig för branschen och ByggOpus är ett sätt att uppmärksamma det fina arbete studenterna gör, säger ByggOpus ordförande Bertil Grandinson, tidigare vd för SBUF.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.