Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Östra Länken är Årets Bygge 2018!

Publicerad: 19 mars 2018, 21:22

Östra Länken är främst ett VA-projekt, ett av de största i Luleås historia. Nu tilldelas det priset Årets Bygge 2018.

Foto: Mattias de Frumerie

Östra Länken i Luleå är Årets Bygge 2018. Det är första gången ett infraprojekt tilldelas utmärkelsen.


Ämnen i artikeln:

Årets Bygge

Juryns motivering löd:

"Gemensamma mål, öppna böcker och korta kommunikationsvägar är några av verktygen för ett projekt som är långsiktigt till sin natur och ger förutsättningar för tillväxt.  Innovativa lösningar, hög teknisk precision, säkerhet och kvalitet förenas med gestaltningsprogram över ett av naturens grundelement.

Årets Bygge 2018, Östra Länken i Luleå, kan därmed beskrivas som samhällsbyggnad på riktigt, en vattnets nya huvudväg genom den växande staden."

Läs hela reportaget om Östra länken.

Gänget från Luleå bakom Östra Länken i Luleå vrålade ut sin lycka när Isabellestipendiaten Karolina Dahl från scenen på Cirkus i Stockholm tillkännagav att projektet fått samhällsbyggnadssektorns förnämsta pris. Det är första gången ett infraprojekt tilldelas Årets Bygge.

– Det här känns som ett rejält kvitto på att vi har något bra. Det betyder mycket för Luleå, säger Jesper Klefsjö.

Han berättar att kommunen beslutar om vilket anbud som kommer att vinna nästa etapp på Östra Länken inom någon vecka, en investering på en miljard kronor. Efter succén med den första etappen är det självklara valet av projektform utökad entreprenad.

– Vi går 100 procent på kompetens, säger Jesper Klefsjö.

Projektkollegan Ola Engström, projektchef på NCC, var häpen efter segern.

– Det här hade jag fan aldrig trott, vi var glada bara att vara nominerade. När jag såg alla flotta byggnader och projekt som var nominerade tänkte jag att vi var chanslösa. Det mesta av Östra Länken syns ju inte ens ovan jord, men när jag såg kriterierna blev jag hoppfull. Det här är över all förväntan, sa Ola Engström.

Erik Sandström, platschef på NCC, hyllade alla som inte kunde vara på plats på Cirkus i Stockholm.

– Det här projektet skulle aldrig ha blivit så bra om det inte vore för alla kompetenta yrkesarbetare och chefer som jobbat med Östra Länken, säger Erik Sandström.

Östra Länken är främst ett VA-projekt, ett av de största i Luleås historia. Grunden till det är att kommunen 2012 bestämde att planera för en befolkningsökning på 10 000 personer. Då behövs förstås en massa nya bostäder och arbetsplatser – och en massa nya avlopp. Därför bestämde sig kommunen samma år att bygga ut VA-systemet rejält i stadens östra delar vid Skurholmsfjärden med den så kalla de Östra Länken. Det gamla VA-systemet som är draget genom stadskärnan var helt enkelt för klent och ska på sikt tas ur funktion.

– Samtidigt som man tog beslutet om att bygga ut VA-systemet beslutade kommunen att öka trafiksäkerheten och skapa mervärden för luleborna runt Skurholmsfjärden. Vi såg helt enkelt samordningsvinster när vi ändå skulle stöka och böka med rören och det blev också något som luleborna ville ha, säger Jesper Klefsjö, ombud på Luleå Kommun.

Bland annat har det anlagts två parker och en gångväg längs vattnet, den så kallade Hälsans Stig, som är väl nyttjad av luleborna.

Men det är förstås mycket rör det handlar om, då den del av Östra Länken som nu anlagts sträcker sig över sex kilometer. Dimensionerna på de ledningar som har lagts ner är upp till 2 meter grova.

När Östra Länken är klar i sin helhet kommer att sträcka sig över 2 mil.

Hela systemet mynnar i Luleås avloppsreningsverk Uddebo.

– Vi kallar det för vattnets motorväg, säger Eva Sundgren, projektkommunikatör Luleå Kommun.

Östra Länken sträcker sig förbi Skurholmsfjärden som sträcker sig in till Luleå från Bottenviken och vattnet utgjorde en teknisk svårighet då ledningarna ibland ligger under rejält under havsnivån, på vissa ställen så mycket som 3 meter, beroende på vattenståndet.

En annan svårighet var fallet på ledningarna. Det är inte mer en promille vilket motsvarar två meter på en tvåkilometerssträcka. Så det var verkligt precisionsarbete.

– Vi svetsade plaströren inifrån för hand med så kallad extrudersvets. Det var nödvändigt på grund de höga kvalitetskraven och Luleå kommuns hållbarhetsplan, säger Erik Sandström, platschef på NCC.

Rörsvetsningen var ett av de säkerhetsmässigt mest kritiska momenten.

– Vi fick göra ständiga riskanalyser och arbetarna fick ha på sig syremätare, säger Ola Engström, Projektchef på NCC.

NCC vann upphandlingen under våren 2014 och projektet genomfördes som en utförandeentreprenad med utökad samverkan.

– Det var nog bland det bästa beslut vi gjorde, att vi upphandlade på det här sättet. Vi upphandlade mer på kompetens än pris och har gjort det här i samverkan med entreprenören. Vilket bland annat innebär att vi tillsammans har detaljprojekterat, genomfört riskanalyser och tagit fram en gemensam budget där entreprenören får en skälig vinst, säger Jesper Klefsjö, ombud på Luleå Kommun som är byggherre.

Hela teamet bakom Östra Länken är ense om att entreprenadformen är en starkt bidragande orsak till att projektet har blivit så lyckat.

– Det har varit snabba puckar. Det blir bra när man har gemensamma mål och har öppna böcker och litar på varandra som man måste göra i den här samverkansformen, säger Ola Engström, projektchef på NCC.

Budgeten för projektet låg på 517 miljoner kronor, men slutresultatet har hamnat ungefär 40 miljoner kronor lägre än det.

En annan del i planerandet och utförandet av projektet som syftade till att göra projektet mer miljömässigt och billigare var att hålla en så kallad låg energilinje. Genom att hålla fallet så litet som möjligt, alltså bara en promille, i rören har man lyckats minimera antalet pumpstationer som lyfter vattnet på vägen mot avloppsreningsverket Uddebo. I projektet har det byggts två nya pumpstationer.

Teamet bakom projektet betonar vikten av det informationsarbete som har gjorts under projektets gång. Hur viktigt det har varit att via egna kanaler och kontakter med medier nå ut med varför och hur projektet har genomförts för att få acceptans hos allmänheten för de störningar som har varit.

– Det är mycket tekniska termer i projektledningen. För mig har det varit viktigt att ta ner informationen så att alla förstår och det tycker jag vi har lyckats med, säger Eva Sundgren som utformat informationen.

Huvudmålet för projektet har alltså varit att förnya och bygga ut stadens VA-system. Ovan jord har även en hel del arbeten genomförts. Bland annat har lekplatser, fotbollsplaner, gångvägar, en småbåtshamn, en strand med solterrasser och viadukter byggts.

Nu rinner vattnet genom Östra Länken och den möjliggör bland annat att en ett nytt bostadsområde, Kronandalen, kan byggas och att Luleå för alltid är inskrivet i Årets Bygge-historien.

Östra Länken i korthet

Projektnamn: Östra Länken etapp 4A & 4C.

Byggherre: Luleå Kommun.

Byggentreprenör: NCC Sverige.

Projektledning: Luleå Kommun och NCC i samverkan.

Kommunikation: Luleå kommun.

Projekteringsledare: Norconsult.

Konsult: Norconsult.

Landskapsarkitekt: Tema.

Entreprenadform: Utförandeentreprenad med utökad samverkan.

Ersättningsform: Löpande räkning med fast arvode.

Projektbudjet exklusive moms: 517,5 miljoner kronor.

Totalkostnad exklusive moms: Cirka 475 miljoner kronor.

Juryn för Årets Bygge 2018

Mårten Lindström, fristående konsult (ordförande)
Staffan Åkerlund, tidningen Byggindustrin
Eva Schelin, IQ Samhällsbyggnad
Lisa Daram, Arkus
Magnus Everitt, Installatörsföretagen
Thomas Lundgren, Svensk Byggtjänst
Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna Sverige
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna

Juryns motivering

"Gemensamma mål, öppna böcker och korta kommunikationsvägar är några av verktygen för ett projekt som är långsiktigt till sin natur och ger förutsättningar för tillväxt.  Innovativa lösningar, hög teknisk precision, säkerhet och kvalitet förenas med gestaltningsprogram över ett av naturens grundelement. Årets Bygge 2018, Östra Länken i Luleå, kan därmed beskrivas som samhällsbyggnad på riktigt, en vattnets nya huvudväg genom den växande staden."

Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2018. Du hittar också längre reportage samt webbtvinslag om samtliga nominerade projekt.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.