Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Partneringprojektet Hus Vänern vann Stora Samhällsbyggarpriset 2009

Publicerad: 7 oktober 2009, 07:43

Det blev Hus Vänern, Karlstads universitet, som vann Stora Samhällsbyggarpriset 2009. I en prisceremoni på Nationalmuseum i Stockholm, sprättade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell kuvertet med juryns val.


”Hus Vänern utgår från en vision om en byggnad som stödjer nyskapande pedagogik, som är en mötesplats för vetenskap och människa och en arena där samhälle, näringsliv och akademi samverkar”, beskrev Byggindustrin projektet i presentationen av de fyra toppkandidaterna till priset.
Byggherren Akademiska hus, som också är mottagare av årets pris, har med detta projekt skapat en tekniskt avancerad miljö där det mest uppseendeväckande inslaget är den svävandeföreläsningssalen, Ljungbergssalen, kallad Ägget.

Huset kraftigt utskjutande tak, stor glasad fasad med bärprofiler av stål som kringgärdar den stora hallen innanför där Ägget hänger.
Huset är på 15 600 kvadratmeter och den totala byggkostnaden – förutom tomten – gick på 272 miljoner kronor. Huset byggdes 2006-08.

Byggherre: Akademiska Hus.
Projektledning: Akademiska Hus Väst
Arkitekt: Nordstrand Frisenstam Rung Arkitektkontor genom Christian Frisenstam
Entreprenadform: Totalentreprenad med partnering.
Totalentreprenör: Skanska
Partneringledare: Skanska/Urkraft
Inredning: WSP Arkitektur genom Torbjörn Windseth. Skanark genom Jonas Haglund
Konsulter: Integra Engineering VVS: Sweco Thorells, El: EBAB, Akustik: WSP Akustik, Landskap: Sweco VBB.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.