Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Passivhus gav pris i tävlingen ByggOpus

Publicerad: 11 Maj 2009, 12:13

Linda Martinssons arbete om passivhus gav pris i tidningen Byggindustrins tävling Byggopus. Fyra ungdomar fick i förra veckan priser för väl utförda examensarbeten.


Linda Martinsson vann klassen 30 högskolepoäng med ett arbete om passivhus medan Per Johansson mottog hederspris i samma klass om trä i utemiljö.

Karin Eriksson och Nina Jacobsson fick priset i klassen 15 högskolepoäng med sitt arbete om lönsamheten med att renovera miljonprogrammets fastigheter.

– Att jag vann var helt oväntat. Det var fantastiskt roligt att få priset speciellt som jag lagt ner mycket tid och möda på examensarbetet. Att jag valde passivhus som ämne berodde på att jag var nyfiken på tekniken och dessutom fick chans att göra praktik i Misteröd där radhus med passivhus byggts, sa Linda Martinsson efteråt.

Hon är idag produktionsledare vid ett kontorsprojekt för Skanska i Gårda och gjorde sitt examensarbete vid Chalmers.

Även Karin Eriksson, konstruktör på Llentab, och Nina Jacobsson, miljösamordnare vid Göteborgs stad, gjorde sitt examensarbete vid Chalmers. De kom fram till att det är lönsamt att täta fasader och byta ut fönstren till fönster med bättre u-värde i miljonprogrammets bostadsområden.

– Ämnet är aktuellt med tanke på att många bostadsområden från miljonprogrammets dagar står inför en renovering. Vi känner oss väldigt hedrade att ha fått priset speciellt med tanke på hur många bra examensarbeten som görs, säger de två.

Hederspristagaren Per Johansson, som gjorde sitt examensarbete vid SLU Alnarp, var lika glad som vinnarna. Samtliga mottog vid prisutdelningen var sin välfylld verktygslåda, diplom och blommor av Byggopus jurys ordförande Bertil Grandinson.

De tre examensarbetena heter Hållbar ombyggnad av flerbostadshus från rekordåren, Passivhus i svenskt klimat och Trä och material innehållande trä i utemiljön.

Till Byggopus 20:08 hade 20 examensarbeten nominerats i de två klasserna 15 högskolepoäng och 30 högskolepoäng och samtliga nominerade var inbjudna till prisutdelningen. Totalt kom ett drygt 30-tal ungdomar från hela landet och alla är relativt nyutbildade civilingenjörer eller högskoleingenjörer.

Dagen inleddes med studiebesök på Norra Länken, följt av prisutdelning i samband med Sveriges Byggindustriers årsstämma och avslutades med middag och show på Wallmans salonger.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.