Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Peab-lagbas blev Årets Byggnadsarbetare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Bo Sjögren, lagbas för Peabs bygge vid Birgittastranden i Vadstena, har fått Byggnads utmärkelse Årets Byggnadsarbetare. Bo Sjögren, som är bosatt i Mantorp mellan Linköping och Mjölby, är anställd som snickare och lagbas i Peab Sverige men var under vintern och våren utlånad till Peab Bostad. Han hamnade i stormens öga när en lönekonflikt mellan Peab Bostad och Byggnads avdelning 35 gick till strandade centrala förhandlingar, stupstockslöner och permitteringar.

I motiveringen till utmärkelsen skriver Byggnads att Sjögren "stått upp för arbetslaget och förhandlingsordningen enligt gällande kollektivavtal. Detta trots påstådda direktiv från PEAB Bostad, där man ensidigt dikterat villkoren på den aktuella arbetsplatsen. Bo Sjögren har utsatts för en mycket stark påverkan och han har inte sviktat i sin ideologiska inställning för bevarande av kollektivavtalet."

Konflikten löstes i slutet av april när parterna träffade en överenskommelse som bland annat innebar att byggnadsarbetarna fick retroaktiv kompensation för den tid de haft avtalets lägsta lön, 109 kronor i timmen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.